Hoppa till sidans innehåll

Vegan, vegetarian eller flexitarian. Oavsett vad du väljer gör du en insats för din hälsa och för miljön. Vad passar dig bäst?

Sofie Lundmark
Är du nybörjare i vegovärlden? Här hittar du 6 enkla och übergoda vardagsrecept!

 • Vegan

  Vegan

  En vegan äter inte, och använder inte heller, några som helst animaliska produkter. Det innebär ofta även nej till exempel skinnskor och smågodis som innehåller gelatin. Och även karmin (E120) som är röda löss.

  Det mesta går alldeles utmärkt att laga utan animaliska ingredienser. Kokosolja har till exempel seglat upp som ett utmärkt alternativ till smör i bakning. Och kikärtsspad som ett alternativ till ägg.

  Här hittar du alla veganrecept

 • Vegetarian

  Vegetarian

  En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket och är alltså i teorin samma sak som vegan. Men i praktiken brukar man i Sverige, och många andra delar av världen, kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk och skaldjur.

 • Lakto-ovo-vegetarian

  Lakto-ovo-vegetarian

  Den korrekta termen för den som undviker kött men lagar mat med mejeriprodukter och ägg är lakto-ovo-vegetarian.

  Vill du äta ost är det viktigt att känna till att de flesta ostar innehåller löpe som utvinns ur kalvens eller oxens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteinet. Det vegetabiliska alternativet till löpe heter Ystenzym (mikrobiellt löpe) och utvinns ur svamp. Det står alltid i innehållsförteckningen om osten innehåller löpe eller ystenzym, så håll koll i butiken!

  Här hittar du alla lakto-ovo-recept

 • Laktovegetarian

  Laktovegetarian

  Om man väljer bort ägg, men inte mjölkprodukter ur sin kost är den korrekta termen laktovegetarian.

  Här hittar du alla laktovegetariska recept

 • Flexitarian

  Flexitarian

  En flexitarian har som mål att äta mer vegetariskt, men äter fortfarande kött, eller kanske fisk och skaldjur. Ett exempel på hur man kan bli flexitarian är att införa en köttfri dag i veckan. Flexitarian är en påhittad term som på ett mer lekfullt sätt vill få fler att ta ett första steg mot att äta en mer vegetarisk kost.

 • Pescetarian

  Pescetarian

  Pescoterianer äter inte kött och kyckling, men fortsätter äta fisk och skaldjur. Ofta kombinerat med ägg och mejeriprodukter.