Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Att steka den perfekta biffen kräver lite kunskap. Samma gäller när man ska steka en härlig fiskbit eller kyckling. I samarbete med Milda Kockens val ger vi dig några tips på hur du lyckas.

  • Ta fram köttet ur kylen så att det är rumstempererat. Kallt kött sänker temperaturen i pannan och då blir det svårare att få en fin stekyta. Använd helst en stekpanna med tjock botten, den bevarar värmen bättre när köttet läggs i. Fisken kan med oförändrat resultat stekas kallt från kylen.
  • Torka av köttet eller fisken med papper före stekningen och salta och peppra. Fukt bildar vattenånga i värmen och det sänker temperaturen i pannan.
  • Hetta upp Milda Kockens val tills det börjar osa lite i pannan, då vet man att pannan är tillräckligt varm, eller droppa lite vatten i pannan innan du har ner fettet. När vattendropparna studsar i pannan är den varm nog att ha i fettet och låt det sedan bli varmt i ca 15 sek innan du sedan steker köttet/fisken.
  • Tänk på att man inte ska överfylla stekpannan, då tappar man temperaturen i pannan och du får inte den fina stekytan och det blir snarare kokt.
  • Låt köttet/fisken ligga någon minut i stekpannan och vänd det sedan.
  • Har man tjockare stycken av kött/fisk så är det alltid bra att steka klart i ugnen. Bäst resultat blir det om du har koll på innertemperaturen. Använd gärna en digital stektermometer. 
  • Vila köttet några minuter efter du har stekt det så att inte köttsaften rinner ut och gör köttet torrt.

Stekråd för kött

  • Torka alltid av köttet innan du kryddar. 
  • Bästa stekytan får du med rumstempererat kött.
  • Tänk på att alla spisar varierar i hur varma dom är.
  • Se till att pannan är riktigt varm när du lägger i köttet. På så sätt får du en fin stekyta med bra färg.
  • Ha gärna lite örter och vitlök i pannan när du steker och ös köttet med fettet när du vänt det. Så får du god smak av örter och vitlök.

Steker du köttbitar som är ca 1,5-2 cm tjocka steker man varje sida :

  • 1 min för rare
  • 1-2 ½ min för medium rare
  • 2-3 min för medium
  • 3-4 min för well done

Vila alltid köttet 2-3 min innan du skär det, så köttsaften stannar i köttet.

Stekråd för fisk

  • Torka av fisken med en bit hushållspapper och krydda den med salt och peppar.
  • Värm pannan med Kockens val alt. smör och olja på medium värme.
  • Tänk på att alla spisar varierar i hur varma dom är.
  • Om du steker fisk med skin på; se till att fisken är fjällad om det inte är gjort. Stek alltid med skinnet neråt först på hög värme så du får ett fint krispigt skin med fin färg.
  • Stektiden varierar beroende på din fisk ser ut: Tunna filéer: 1-2 minuter per sida. Tjocka filéer och ryggbitar: 3-5 minuter per sida.
  • Tjocka filéer eller ryggbitar är nästan alltid bäst att köra klart i ugnen efter man brynt båda sidorna, så man inte får en allt för hård stekyta. När en fisk är perfekt tillagad är den glansig i fibrerna och har en liten kärna, som precis börjat tillagas.

Stekråd för kyckling

  • Torka alltid av köttet innan du kryddar.
  • Bästa stekytan får du med rumstempererat kött.
  • Tänk på att alla spisar varierar i hur varma dom är.
  • Se till att pannan är riktigt varm när du lägger i köttet. På så sätt får du en fin stekyta med bra färg.
  • Sänk sedan värmen till medium och stek kycklingen ca 6-7 min på varje sida.
  • Tryck ner spetsen på en kniv i den tjocka delen av bröstfilén och se om färgen på köttsaften är klar. Är den det så är kycklingen klar.
  • Låt köttet vila i några min innan du skär upp det så blir det saftigare.
  • Innertemperaturen på kyckling ska vara 70 grader för benfria delar och 82 grader för delar med ben i som kycklinglår.

Stekråd för grönsaker

  • Stek grönsaker med högt vatteninnehåll på hög temperatur om du vill ha en fin stekyta. Gäller t.ex: svamp, aubergine och potatis. Det förhindrar att vätskan i grönsakerna börjar koka i stekpannan.
  • Grönsaker som lök, paprika, olika bönor kan steka i lägre temperaturer så att de inte bränns.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer