Hoppa till sidans innehåll

Förbered för veckans måltider genom att laga en härlig söndagsmiddag samtidigt som du sätter grunden till tre nya måltider för veckan! Månadens meny bjuder på rätter som bönstroganoff, pastagratäng och köttbullar i pitabröd.

Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Söndagspreppa för en enklare vardag

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.

Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du några större satser av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med några ytterligare ingredienser och har lunchen eller middagen klar på mindre än en kvart.

Förbered det här

  • Köttbullar med fetaost och soltorkad tomat till 2 måltider för 4 personer

    Köttbullar med fetaost och soltorkad tomat till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    ¾ dl ströbröd
    1 dl mjölk
    500 g nötfärs
    1 ägg
    1 riven vitlöksklyfta
    150 g smulad fetaost
    ½ dl finhackade soltorkade tomater
    2 tsk torkad basilika
    ¾ tsk salt
    2 krm svartpeppar
    rapsolja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
    2. Rör ner övriga ingredienser till en fast smet. Rulla till ca 40 stycken köttbullar med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt.
    3. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills de är genomstekta. Kyl snabbt ner och förvara i tättslutande burk.

  • Tomatsås till 3 måltider för 4 personer

    Tomatsås till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    2 msk tomatpuré
    3 förp krossade tomater à 390 g
    2 tsk torkad basilika
    1 tsk chilipulver
    1 tsk salt
    1 tsk strösocker

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala lök och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull ca 3 minuter tills löken mjuknar.
    Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut.
    2. Rör ner tomater och kryddor. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.

  • Rostade grönsaker till 4 måltider för 4 personer

    Rostade grönsaker till 4 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 auberginer à 300 g
    2 zucchini à 300 g
    2 röda paprikor
    ½ dl olivolja
    1 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 250°C. Skär aubergine och zucchini i ½ cm tjocka skivor. Dela och kärna ur paprikan, skär i bitar.
    2. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen 10-15 minuter. Rör om då och då.

  • Kokt pasta till 2 måltider för 4 personer

    Kokt pasta till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    500 g valfri pasta, t ex tortiglioni eller
    vatten
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av. Kyl snabbt ner och förvara i tättslutande burk.

Laga det här

  • SÖNDAG Köttbullar i tomatsås med rostade grönsaker och pasta

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats tomatsås
    ½ sats kokt pasta
    1/4 sats rostade grönsaker
    ½ sats köttbullar med fetaost och soltorkad tomat
    TILLSÄTT
    1/2 kruka färsk basilika

    GÖR SÅ HÄR
    1. Värm tomatsåsen. Blanda ner pasta och de rostade grönsakerna.
    2. Lägg upp på tallrikar och toppa med köttbullarna. Toppa med färsk basilika. Servera gärna med sallad.

  • MÅNDAG Bönstroganoff med ris

    REDAN FÄRDIGT
    1/4 sats rostade grönsaker
    1/3 sats tomatsås
    TILLSÄTT
    2 dl ris
    1 förp små kokta vita bönor 380 g
    1/2 dl vatten
    2 dl crème fraiche eller matlagningsgrädde
    1 msk dijonsenap
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    ½ påse blandsallad à 65g
    1 dl hackad färsk persilja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
    2. Lägg grönsakerna i en kastrull med tomatsåsen och låt koka upp. Tillsätt bönor, vatten, crème fraiche och senap. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
    3. Servera med ris och ruccola, toppa med persilja.

  • TISDAG Pitabröd med köttbullar och myntayoghurt

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats köttbullar med fetaost och soltorkad tomat
    ¼ sats rostade grönsaker
    TILLSÄTT
    2 dl matyoghurt 10%
    1 riven vitlöksklyfta
    1 msk färskpressad citronjuice
    2 msk finhackad mynta
    1 krm salt
    1 krm peppar
    1 msk rapsolja
    4 pitabröd
    ½ påse blandsallad à 65 g

    GÖR SÅ HÄR
    1. Rör ihop yoghurt, vitlök, citronjuice och mynta. Krydda med salt och peppar.
    2. Stek köttbullarna i oljan. Värm de rostade grönsakerna och pitabröden. Servera köttbullar och grönsaker i pitabröden med sallad och myntayoghurt.

  • ONSDAG Pastagratäng med rostade grönsaker och mozzarella

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt pasta
    1/2 sats rostade grönsaker
    1/3 sats tomatsås
    TILLSÄTT
    250 g körsbärstomater
    2 mozzarella à 125 g
    2 msk rostade pumpafrön
    1 påse bladspenat à 65 g

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Halvera tomaterna. Blanda pasta, rostade grönsaker, tomatsås, bladspenat och tomater i en oljad ugnsform, ca 20 x 30 cm.
    2. Bryt mozzarellan i bitar och fördela på. Strö över pumpafrön. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med en bladspenat.