Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Recept och styling Karin Bohlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Enkel lax i ugn till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1,2 kg laxfilé
    2 tsk salt
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Salta och peppra.
    3. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54-56°C.

  • Klyftpotatis med skal till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kg potatis
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Skär potatisen i klyftor. Sprid ut på en plåt och blanda med olja och salt.
    3. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

  • Ratatouille till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 rödlök
    3 vitlöksklyftor
    400 g aubergine
    400 g zucchini
    1 röd paprika
    2 msk olivolja
    1 msk tomatpuré
    1 1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
    1 burk skalade tomater (400 g)
    2 tsk rosmarin
    1 tsk timjan
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan (urkärnad).
    2. Fräs löken i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning.
    3. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter.
    4. Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin och de skalade tomaterna. Koka på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt rosmarin och timjan. Smaka av med salt.

  • Aioli till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 1/2 tsk dijonsenap
    1 1/2 tsk vinäger
    3 äggulor
    2 1/4 dl rapsolja
    3/4 dl olivolja
    3 vitlöksklyftor
    salt
    kajennpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
    2. Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
    3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.

Laga det här

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer