Olika typer av kaffe dricks i olika typer av koppar, muggar och glas. Men varför är det egentligen så? Vi träffade Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza, för att prata lite om olika typer av muggar och hur kaffe ska serveras på rätt sätt.

Artikel i samarbete med Lavazza

Att hålla kvar aromerna är det huvudsakliga syftet med varför kaffesorter serveras i olika typer av koppar. När Ida flyttade hemifrån tog hon kaffet på fullaste allvar – och till en helt ny nivå, berätta!

– Vad vi dricker ur hemma är egentligen en vanesak. En del gillar att dricka ur en hög eller vid mugg med antingen tjockt eller tunt porslin. Men allt handlar egentligen om att koncentrera aromerna i kaffe, lite som vin, säger Ida.

 – När jag flyttade hemifrån bestämde jag mig för att "hos mig ska man dricka kaffe i champagneglas". Varje dag skulle vara en fest, inte ens morgonkaffet skulle försummas. Om man har ett avlångt glas fångar man verkligen aromerna i kaffet.

Alla kanske inte har för vana att dricka kaffe ur de lyxiga champagneglasen, utan ur porslin. Men vilka muggar passar till vilket kaffe?

– Bryggkaffe serveras bäst i en hög kopp, när det kommer till espresso är det också hellre en hög än en vid, säger Ida och fortsätter:

– En cappuccino ska serveras i en vid kopp, för att både få skum och mjölk. Har man en för hög kopp får man sällan båda när man dricker, utan antingen bara skum eller bara mjölk.

Men visst spelar porslinets tjocklek också en viss roll?

– Om vi har ett tunt och gammalt porslin, då är vi mer varsamma med vårt kaffe, vi sörplar i små klunkar vilket får fram mer smaker precis som vin. Förr i tiden serverades kaffe på fat, vilket egentligen var helt korrekt med tanke på hur mycket smaker som kom fram i och med sörplandet. Nu kanske det känns aningen omodernt, då finns en enkel riktlinje att följa.

– Kaffe med mycket fina och bra smaker serveras i tunt porslin, medan ett tjockt porslin är bättre när det gäller ett lite mer robust kaffe med mjölk, säger Ida.

 

Tips: Läs mer om hur du njuter som en italienare!

Kaffemeny

 • Cappuccino

  Cappuccino

  Italienskt, lika delar espresso, ångad mjölk och skummad mjölk. Serveras i en vid kopp med fat och sked.

 • Espresso

  Espresso

  Italienskt och fylligt, finns med olika styrkor. Man kan ofta beställa enkel eller dubbel och kalla det för ”koncentrerat kaffe”. Espresso ska under tillverkningen få ett gyllene skumlager som kallas ”Crema”. Serveras i en liten kopp med fat, sked och socker.

 • Lungo

  Lungo

  Italienskt, espresso med en större mängd vatten. Serveras i en mindre kopp med fat och sked.

 • Ristretto

  Ristretto

  Italienskt, en espresso med mindre mängd vatten. Serveras i en mindre kopp med fat och sked.

 • Caffè latte

  Caffè latte

  Italienskt, som betyder kaffemjölk. En blandning av en fjärdedel espresso, tre fjärdedelar ångad mjölk med ett tunt lager skummad mjölk på toppen. Serveras i en högre kopp, ibland i ett glas.

 • Café au lait

  Café au lait

  Franskt ursprung, bryggkaffe och varm mjölk. I Spanien går varianten under Café con leche. Serveras också i en vid kopp.

 • Espresso Macchiato

  Espresso Macchiato

  Italienskt, enkel eller dubbel espresso med en liten mängd skummad mjölk på toppen. Serveras i en liten kopp, fat och sked. Finns också som Latte Macchiato och består av mycket mjölk och en liten mängd espresso. Serveras i glas.

 • Caffè Mocca

  Caffè Mocca

  Italienskt, som en caffè latte smaksatt med choklad. Ibland toppas drycken med vispad grädde. Serveras i en hög kopp, ofta i glas.

 • Americano

  Americano

  Italienarnas svar på bryggkaffe. Dubbel espresso utspädd med varmt vatten. Serveras i en vid eller mindre kopp.

 • Cortado

  Cortado

  Spanskt, hälften espresso och hälften varm, ångad mjölk. Serveras i ett mindre glas eller i en liten kopp.