Kaffeskola!

Den godaste koppen kaffe!

Börja resan mot den perfekta kaffetåren! Lär dig mer om olika sorters kaffebönor, rostning, blandning och malning för att lägga grunden till en perfekt kopp kaffe som får smaklökarna att dansa!
Blev det kaffe över? Här hittar du några hållbara kaffetips.

Tips för en lyckad kopp kaffe

  1. Illustration av kaffepaket i svart och grått

    1. Bönor

    Valet av böna påverkar kaffets smak, eftersom olika bönor har olika fyllighet och syrlighet. Det finns främst två olika kaffebönor: Arabica och Robusta. Svenska kaffeblandningar innehåller traditionellt sett bara Arabica medan vissa espressoblandningar kan vara en blandning mellan Arabica och Robusta.

  2. Illustration av kaffeböna

    2. Rostning

    Det är först vid rostningen som själva kaffesmaken kommer fram och det är den här processen som avgör hur det färdiga kaffet kommer att smaka. Rostningen tar cirka 8–15 minuter och innebär att kaffebönorna värms upp vilket frigör aromämnen, oljor och fetter som finns naturligt i bönorna. Lättrostat kaffe kan smaka mer syrligt medan mörkrostat ofta är fylligare och har en mer intensiv arom. Ingen kan säga vilket kaffe som är godast - det är upp till dig och dina smaklökar att avgöra. Prova dig fram tills du hittar dina favoriter.

  3. Illustration av en gammaldags kaffekvarn

    3. Malning

    Bönans malning kan vara olika grov vilket spelar en viktig roll i hur kaffet smakar. Malningen behöver vara anpassad efter bryggteknik, då olika bryggmetoder har olika extraktionstid – alltså den tid som vattnet och kaffet är i kontakt med varandra. Kort extraktionstid – som espresso – kräver finmalet kaffet. Vid lång extraktionstid – som presskanna eller kokkaffe – ska kaffet ha en grövre malning.

    Maler du bönorna själv ska du satsa på en kvalitetskvarn. En riktigt bra kvarn ger ett bättre malningsresultat och en godare bryggning. För grovt malna bönor ger ett tunnare kaffe med mindre smak. 

  4. Illustration av kaffekanna i grått och svart

    4. Vatten

    Även vattnet påverkar kaffets smak. Oavsett bryggmetod ska du alltid använda nytappat kallt vatten. Det är mer syrerikt och tar bättre fram smaken ur kaffet. För att få ut optimal smak från kaffet utan att bränna det ska vattnet vid bryggning hålla en temperatur på mellan 92–96°C. Vattnets hårdhet spelar också roll för resultatet: väldigt hårt vatten kräver en mer mörkrostad och finmalen kaffesort, väldigt mjukt vatten ett mer grovmalet och ljusare rostat kaffe.

  5. Illustration av malda kaffebönor i säck

    5. Dosering

    Dosera rätt och efter tycke och smak! Dosering kan skilja sig mellan olika bryggtekniker, och det gäller det att prova sig fram lite. Rekommendationer säger cirka 6—7 gram (1 kaffemått) malet kaffe per dl vatten. Tänk på att inte överdosera kaffet – då får det bara en beskare smak. Välj hellre ett mörkare rostat kaffe om du eftersöker ett starkare kaffe. Om du maler själv, tänk på att egenmalt kaffe är luftigare än färdigmalet – dosera alltså lite extra.

  6. Illustration av kopp med rykande innehåll

    6. Koppar/Servering

    Valet av kaffekopp påverkar smakupplevelsen. Tunnare porslin ger bättre smak! Förvärm gärna kopparna innan du häller upp kaffet, till exempel under rinnande varmt vatten. Rör om i kaffekannan innan du serverar, så att det mest smakfulla kaffet som vilar i botten blandas med det övriga.

  7. Illustration av presso-kanna för presskaffe

    7. Rengöring

    Ren utrustning ger ett godare kaffe så se till att rengöra och kalka av din kaffemaskin eller bryggare regelbundet. Ett husmorsknep för att kalka av bryggaren är att hälla 2dl ättikssprit och 8dl vatten i bryggaren. Kör en brygg med ättika och vatten och därefter 4 bryggningar med enbart vatten för att tvätta bort smaken av ättiksspriten.

Allt du vill veta om kaffe!

Getter?

Historien säger att det var getter i Etiopien som upptäckte kaffet på 900-talet, getternas herde märkte att djuren blev ovanligt pigga när de åt av de röda kaffebären.

Umgängesdryck

Det var under 1800-talet som kaffe blev en populär umgängesdryck i Sverige.

Kommer från kaffebäret

Kaffebönor är egentligen frön från kaffebäret, som är en stenfrukt. Varje bär på kaffeträdet innehåller två frön. När bären är mogna har de gått från en grön till en mörkröd färg.

Koffein

Mörkrostat kaffe innehåller mindre koffein än ljusrostat, eftersom mer av koffeinet försvinner vid hårdare rostning.

Kärt barn har många namn

Kaffe kallas för Java från den indonesiska ön Java, känd för sin kaffeodling.

Finland = storälskare av kaffe

Finland är det land i världen som konsumerar mest kaffe per capita. 2021 visade siffran på 12 kg kaffe per person och år, i snitt dricker finländarna 4 koppar kaffe om dagen.

2,5 koppar per person

I Sverige konsumeras i genomsnitt 8 kg kaffe per person och år, vilket är 2,5 koppar per person per dag (2021).

Kaffe vs energidryck

En kopp vanligt bryggkaffe à 15 cl innehåller ungefär 100 milligram koffein. Jämför med en energidryck (25 cl) som innehåller kring 80 milligram koffein, eller en burk cola (33 cl) som innehåller ca 30—50 milligram koffein.

Känsligt för ljus

Kaffe är känsligt för ljus, syre och fukt – och ska alltså helst förvaras mörkt och lufttätt.

Brasilien är störst

Brasilien är världens största kaffeproducent, de odlar 40% av världens kaffe.

Handelsvara

Kaffe är världens näst största handelsvara, efter olja.

 

Artiklar (1574)

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!

Mys i vintermörkret!

Goda kaffedrinkar

En festlig Espresso martini eller värmande Irish coffee? Här hittar du goda kaffedrinkar!

Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!