Hollandaisesås passar perfekt till fiskrätter, skaldjur och späda grönsaker. Vi lär dig bemästra en av såskonstens mest älskade klassiker!

Styling Charlotta Norlén Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept med hollandaise!

Hollandaisesås till 4 personer

  • Du behöver 300 g smör, 3 små äggulor, 1 msk citronsaft, 2 msk vatten, 2 krm salt och 1/2 krm peppar.

  • Smält smöret i en kastrull på låg temperatur och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret. Lägg äggulor, citronjuice, vatten, salt och peppar i en kastrull.

  • Vispa ihop på låg värme till en tjock kräm. Se till att äggkrämen och det smälta smöret har ungefär samma temperatur, ca 50° C.

  • Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning.

  • Späd ev med lite mer vatten om såsen känns för tjock och smaka ev av med mer salt.

  • Servera gärna med halstrad pilgrimsmussla som lyxig förrätt.