Knepet med risotto är att få den krämig utan att det blir gröt. Riset ska ha lite tuggmotstånd. En perfekt kokt risotto är alltid en matupplevelse. Lyxfaktorn varieras med ingredienserna. Här får du lära dig hur du lyckas med risotton!

Här hittar du receptet på risotto med kastanjechampinjoner som steg-för-steg-guiden bygger på. Orkar du inte laga risotto från scratch hittar du fyra smarta recept längre ner på sidan som du svänger ihop på mindre än 15 minuter. 

Så lagar du risotto steg för steg!

  • Ta fram och förbered alla ingredienser. Riv parmesanen. Koka upp buljongen som ska hållas varm. Skala och finhacka löken.

  • Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

  • Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.

  • Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

  • Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.

  • Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Du kan behöva späda med mer buljong. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar.

4 snabba risottorecept för dig som vill spara tid!

  • Champinjon- och parmesanrisotto med kyckling, timjan och tomater

    Champinjon- och parmesanrisotto med kyckling, timjan och tomater

    En snabblagad och mättande risotto som funkar lika bra till vardag som mer festliga tillfällen. Den umamirika svamprisotton gifter sig fint med färsk timjan och den möra kycklingen. Till det en färgsprakande sallad med söta plommontomater, späda salladsblad toppat med en frisk citrondressing. Smaklig måltid!

    - Champinjon- och parmesanrisotto med kyckling, timjan och tomater

    Spara

  • Sparrisrisotto med ruccola, pinjenötter och sparris

    Sparrisrisotto med ruccola, pinjenötter och sparris

    På ca tio minuter kan du bjuda på en delikat festmiddag för två. Den krämiga sparrisrisotton toppas med peppriga ruccolablad och tunt skivad sparris med en frisk vinägrette. Toppa allt med nyriven parmesan och nymald svartpeppar. Tänk att något gott kan vara så snabblagat!

    - Sparrisrisotto med ruccola, pinjenötter och sparris

    Spara

  • Saffran och parmesanrisotto med räkor, sockerärter och gräslök

    Saffran och parmesanrisotto med räkor, sockerärter och gräslök

    Har du 10 minuter över och vill bjuda på en ljuvlig risotto? Då är detta receptet för dig: En gyllene gul saffransrisotto med riven parmesanost, handskalade räkor och krispiga gröna sockerärtor. Smakerna harmonierar perfekt och gifter sig fint med den friska citronen. Strössla över chiliflakes för lite sting och nyklippt gräslök för färg och smak. Servera risotton med en god, kyld bubblig dryck och njut.

    - Saffran och parmesanrisotto med räkor, sockerärter och gräslök

    Spara

  • Parmesanrisotto med prinskorv, snacksmorötter, gurka och tomater

    Parmesanrisotto med prinskorv, snacksmorötter, gurka och tomater

    En busenkel risotto för de minsta i familjen där den krämiga risotton är ett kul alternativ till stuvade makaroner. De smarriga prinskorvarna steks gyllene och serveras med risotton. Garnera med mumsbitstora, vitaminspäckade och färgglada grönsaker. Vips är middagen klar på ca tio minuter!

    - Parmesanrisotto med prinskorv, snacksmorötter, gurka och tomater

    Spara