Paj med lock

Matskola

Njut av säsongens frukter och bär i en klassisk paj med lock. Lär dig steg för steg hur du lyckas med den godaste pajen med det perfekta flätmönstret.
RECEPT: Tidningen Buffés recept på paj med flätat lock.

Flätad paj, så gör du!

  1. En rund, ogenomstekt pajskal med ojämna kanter på en ljus yta.

    1. Lägg i degen

    Kavla ut hälften av degen 3-4 mm tjockt på mjölat underlag. Lägg den utkavlade degen i en pajform. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna.

  2. En rund vit skiva omgiven av en oregelbunden kant av ljus massa på en slät yta.

    2. Bottna med socker och mjöl

    Strö ut en blandning av mjöl och strösocker på bottnen. Det gör att pajbottnen inte riskerar att bli så blöt från fyllningen utan i stället blir frasig.

  3. En paj med fruktfyllning ligger på en yta.

    3. Lägg i fyllning

    Bred ut fyllningen, här har vi lagt i smör- och kanelstekta äppel- och päronklyftor.

  4. En paj fylld med skivade frukter ligger på ett bakplåtspapper.

    4. Trimma kanten

    Skär bort överflödig deg - lägg till den till resterande deg som ska bli till remsor/lock.

  5. En paj med fruktfyllning täcks av remsor av pajdeg i ett vitt pajfat.

    5. Lägg på remsor

    Kavla ut resterande deg till en ca 25x25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med kniv eller degsporre. Här har vi valt att skära remsorna i två olika bredder. Lägg först remsor parallellt...

  6. En smörgås med fyllning som är uppdelad i flera lager av bröd staplade på varandra.

    6. Täck hela pajen

    ...över hela pajen.

  7. En paj med äppelfyllning och ett rutmönster av degremsor på toppen.

    7. Lyft varannan

    Lyft därefter tillbaka varannan degremsa halvvägs till andra sidan.

  8. En paj med fruktfyllning täcks av ett rutmönster av degremsor i en vit pajform.

    8. Lägg remsor åt motsatt håll

    Lägg nu en remsa i mitten åt motsatt håll.

  9. En paj med flätad deg på ovansidan som låter fyllningen skymta igenom.

    9. Vik tillbaka remsorna

    Lägg/vik sedan tillbaka remsorna.

  10. En paj med ett rutmönstrat lock av degremsor som täcker en fyllning av frukt.

    10. Fortsätt fläta

    Fortsätt att fläta genom att lyfta tillbaka varannan horisontell degremsa halvvägs mot andra kanten, för att lägga in en ny remsa på vertikalen och sedan lyfta över de liggande remsorna igen. Även de stående remsorna ska vara varannan tunn varannan bred för att få till mönstret som på bilden.

  11. En paj med ett rutmönster av degremsor på toppen.

    11. Upprepa

    Upprepa tills du har flätat ihop alla remsor.

  12. En paj med ett flätmönster av degremsor på toppen.

    12. Snygga till

    Skär bort överflödig deg. Pensla med en blandning av uppvispat ägg, mjölk och salt. Avsluta med att strö över 1 msk rörsocker. Grädda och njut, till exempel med en kula vaniljglass!

2 busenkla pajlock

Är ett flätat lock för komplicerat? Här är två superenkla och fina pajlock.

Lock med hål

Kavla ut locket i ett stycke och stansa ut små rundlar.
Lättast är om du kavlar ut degen direkt på ett bakplåtspapper, stansar ut och sedan låter locket försiktigt glida över pajen.

Stansade hjärtan

Använd en mindre pepparkaksform och stansa ut till exempel hjärtan eller stjärnor ur pajdegen.
Lägg dem omlott som ett lock på pajen.

Till vänster en paj med lock där man stansat cirka 2 centimeter stora hål över hela locket. Till höger en paj med lock av utstansade hjärtan som lagts omlott till heltäckande lock.

Artiklar Visar 1707 stycken

Äppelgalette

Matskola

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!

Lavendel i mat och bakning

Laga och baka med

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Så gör du rödbetskaka

Matskola

Här visar vi steg för steg och med en film hur du gör en saftig rödbetskaka med frosting.

Lyckas med pajen

Våra bästa tips!

Att baka en paj kan låta lätt, men det finns några saker du bör tänka på för att lyckas!