Kräftpesten kan sprida sig till människor, det är nyttigare med räkor än med kräftor och så är det lag på att äta västersbottensostpaj till kräftkalaset. Vad tror ni?

Elin Nordström
Tips:Här hittar du alla våra kräftrecept!

 • Signalkräftan växer dubbelt så fort som flodkräftan

  Nej. Flodkräftan växer lika snabbt om förutsättningarna, som tillgång på mat, vattentemperatur och beståndets täthet, är desamma. De växer, men under olika förutsättningar, kallare respektive varmare vatten, och blir ungefär lika långa som färdigvuxna.

 • Kräftor går baklänges

  Nej kräftor går inte baklänges.

 • Kräftpesten är farlig även för människor

  Falskt. Kräftpesten är en parasit som har kräftor som värddjur, inte människor.

 • Signalkräftor är immuna mot kräftpest

  Falskt. Signalkräftorna är motståndskraftigare än flodkräftan mot pesten genom att de kan kapsla in sjukdomen i skalet. Därför är de alltid bärare av smittan och kan också drabbas av pest om de blir stressade.

 • Man kan fiska hur många signalkräftor som helst utan att det finns risk för utrotning

  Falskt.Det finns många exempel på att fångsterna minskar kraftigt vid hårt fiske.

 • Du kan äta allt på en kräfta

  Den lilla svarta magsäcken som sitter längst fram på kräftan gör du bäst i att pilla bort. Den smakar inget vidare. Tarmen som går genom kräftans stjärt kan verka oaptitlig och de flesta skippar helst den.

 • Kräftor innehåller en massa gifter som inte är bra för människor att få i sig

  Nja. Precis som andra djur i sjöar och hav så kan kräftor innehålla miljögifter. Men mätningar visar att halterna är låga och att det är ok att äta. Dessutom äter vi ju kräftor så sällan, bara några gånger på år!

 • Det är lag på att man måste servera västerbottensostpaj till kräftor

  Sant! Eller kanske inte lag direkt, men i alla fall en riktigt bra grundregel eftersom det gör kräftskivan ännu godare!

 • Kräftor är nyttigare än räkor

  Det blir ganska oavgjort i slaget mellan räkor och kräftor. Räkorna vinner marginellt på protein- och järninnehåll men kanske är det mer relevant att jämföra det som äts och dricks till skaldjuren. Och utan att ha vetenskapliga belägg för det så kan man anta att räkorna vinner här. Västerbottensostpaj och nubbe spelar sällan i det hälsosammaste laget. Inte heller desserterna och snacksen som många gånger blir följden av intag av öl och snaps.