Snabb fakta om vildsvin
Köpa vildsvin
För den som inte jagar själv kan det vara bra att veta att det finns tillgång på färskt svenskt vildsvinskött året runt. Om det inte finns i butiken, färskt eller fryst, kan handlaren beställa hem. I dag finns det 140 vilthanteringsanläggningar i Sverige som hanterar vildsvin.
Vilda fördelar
Vilt är en förnyelsebar naturresurs. Jakten på de vilda djuren begränsas av jaktlagstiftningen för att antalet djur ska vara i balans med naturen. Det vanligaste vitlköttet på svenska middagsbord är älg, men vildsvin ökar mest.
Trikiner
Risken för trikiner, som är en mask som kapslar in sig i värddjurets muskulatur, gör att kött från vildsvin och björn måste skickas till analys innan det får säljas vidare. Därför är det ingen risk att köpt vildsvinskött innehåller trikiner. Under senare år har man upptäckt trikiner hos 2-7 vildsvin årligen (av ca 100 000 skjutna djur). Trikinerna dör när köttet upphettas till 68°C innertemperatur. Kött från häst och tamsvin kontrolleras också (gäller hela EU).
Om Buffélabbet
Buffélabbet är tidningen Buffés experimentella arena där olika tillagningsmetoder och tekniker i köket undersöks och ifrågasätts. Syftet är att förbättra, förnya och förenkla matlagningen. Hittills omfattande tester och provsmakningar har bland annat resulterat i bästa receptet på lussebullar, tårtbotten, köttbullar, gula ärtbiffar, snabbgravad lax, gräddkola, marinad och perfekt kokta ägg.