Hoppa till sidans innehåll

Vildsvinsstammen växer i Sverige och ger ett utmärkt alternativ till annat kött. Vi har provlagat vildsvin på olika sätt och kommit till slutsatsen att det är ett saftigt kött med mild viltsmak.

Text: Anna K Sjögren Foto: Lennart Weibull
Vildsvinskött är naturligt ekologiskt och finns färskt året om. Till våra vildsvinsrecept.

Buffélabbet lagar vildsvin

 • Smaken jämfört med annat viltkött

  Arbetet i Buffélabbet börjar med att vi jämför vildsvinsstek med stek från älg, hjort och nöt.
  Resultat: Den syrliga viltsmaken, den som även har drag av barrskog och jord, är mildare i vildsvinsköttet än i stekarna från älg och hjort. Vildsvinssteken har ljusare färg och är inte lika "blodig" vid samma temperatur som de övriga.

 • Ugnstemperatur

  För att hitta den optimala saftigheten och konsistensen tillagas stekar vid 125°C, 175°C och 225°C.
  Resultat:Köttet som tillagats vid 175°C upplevs som bäst.

 • Innertemperatur

  Vi utgår från 175°C ugnsvärme.
  72°C

 • Hur smakar tamgris jämfört med vildsvin?

  I nästa steg tillagas ytterfilé, det vill säga benfri kotlettrad, och vi jämför vildsvin med tamgris. Vildsvinsköttet är mörkare, saftigare och har en mild viltsmak som inte finns i tamgrisköttet.

  Vi jämför även innerfiléer, det som i dagligt tal kallas fläskfilé när det gäller vanlig gris. Vildsvinet, som är mycket mindre när det skjuts, har en innerfilé på bara någon centimeters tjocklek. Vid jämförelser visar sig vildsvinets ytterfilé vara helt i klass med en tamgris innerfilé när det gäller mörhet. Plus för vildsvinsfilén är att den har en mild och god viltsmak.