Hoppa till sidans innehåll

En bra kopp bryggkaffe på morgonen kan verkligen sätta tonen för en hel dag. Här har du knepen som sätter guldkant på vardagen.

Kaffeskola i samarbete med Lavazzas kaffeproffs

Majoriteten av oss har en kaffebryggare hemma i köket. En central plats där vi börjar våra morgnar och avslutar middagar. En del kanske tror att bryggaren gör hela jobbet, med bara lite hjälp på traven. Men det finns en hel del som vi kan påverka för att få kaffet att bli ännu godare.

Här delar Fatima Wedberg, produktspecialist och utbildare hos Lavazza, med sig av sina bästa tips.

 • Vattnet ska vara svalt och syrerikt

  Det krävs egentligen bara två ingredienser för att få en kopp kaffe: Vatten och malet kaffe i filtret. Men det spelar stor roll vilken temperatur vattnet har för det slutliga resultatet. – Det ska vara friskt och kallt vatten. Det gör att vattnet värms upp med hjälp av bryggaren och inte från start. Om vattnet är varmt från början riskeras det att bli för varmt, det blir betydligt bättre om bryggaren får göra jobbet i sin takt, säger Fatima Wedberg.

 • Filtret ska vara blekt på rätt sätt

  Bryggare kräver filter, och då ska det vara rätt sort. Ett syreblekt, vitt kaffefilter är den miljövänliga hemligheten för att inte få en bismak av papper.
  – Bruna pappersfilter är inte behandlade och då finns mycket pappersmassa kvar i filtret, vilket gör att kaffet tar upp smak när det rinner genom. Man kan testa sina filter genom att sätta ett i lite vatten, låta det dra och sedan smaka på vattnet, säger Fatima.

 • Förbered genom att förfukta filtret

  Ett torrt pappersfilter ger rum för misstag, bokstavligt talat. Det finns nästan alltid kanaler mellan behållare och filter där vatten rinner igenom utan att nudda kaffet, vilket kan göra resultatet blaskigt. Det kan även öka risken för att filtret kollapsar och det kommer kaffesump i kannan. – Blöt filtret innan, lägg det i behållaren och spola under kranen. Det fixerar filtret och suger inte heller upp vatten som är doserat för mängden kaffe.

 • Rätt förvaring behåller aromerna

  Många väljer att ha sitt malda kaffe i en fin plåtburk, vilket är okej. Men om du vill hålla kvar aromerna i kaffet så bör kaffet stanna i sin originalförpackning – sedan i en burk. – Att hälla över kaffet i en burk är nästan som att dekantera ett vin. Aromerna svävar omkring och luft forceras ner i burken utan att man tänker på det. Behåll kaffet i förpackningen, förslut den tätt och förvara den mörkt och svalt – men inte kallt, säger Fatima och fortsätter: – En gammal lära är att ha sitt kaffe i kylskåpet. Eftersom kaffe innehåller oljor så är det som att förvara en flaska olivolja i kylen, vilket resulterar i att oljan stelnar och koagulerar. Den enda gång kaffe ska ändra temperatur är när det bryggs.

 • Försiktig med bryggare med timer

  En del kaffebryggare har funktionen att man kan ställa in en tid när kaffet ska börja bryggas, något som många morgontrötta uppskattar. Men det här alternativet gör faktiskt att kaffet smakar betydligt sämre när det är klart.
  – Du behöver hälla vatten i behållaren och kaffet i filtret på kvällen. Under natten förlorar vattnet syre och kaffet blir gammalt. Ett malet kaffe håller faktiskt bara i en kvart när det står framme, sedan dör aromerna. Alla förtjänar färskt kaffe på morgonen, säger Fatima.

 • Testa en mindre dos än vanligt

  Starkt kaffe blir vanligare och vanligare, något som faktiskt bedövar våra sinnen.
  – Testa dosera en skopa mindre för att se vad kaffet har för smaker, ett starkt kaffe smakar bara kaffe. En svagare variant tar fram toner som citrus, mjölkchoklad, kakao och massor med andra smaker. Lär känna ditt kaffe.

 • Nymalet kaffe ger bästa resultat

  – Det färskaste kaffet har mest aromer vilket gör upplevelsen mer smakrik. Har man den lyxen så ska man investera i en kvarn, alternativt en bryggare som maler direkt ner i filtret. Då har du färskmalet kaffe varje dag, säger Fatima.

Två goda klassiker med bryggkaffe

 • Chokladbollar med bryggkaffe

  Chokladbollar med bryggkaffe

  Bakverket vi aldrig tröttnar på. Som går hem hos både stora och små, alla dagar i veckan. Trumvirvel….Chokladbollar! Självklart med den underbara smaken av bryggkaffe, gärna doppade i smält choklad och rullade i kokos.

  - Chokladbollar med bryggkaffe

  Spara

 • Kladdkaka med kaffesmak

  Kladdkaka med kaffesmak

  Egentligen är ju kladdkaka perfekt precis som den är. Men tänk dig att låta smaken av nybryggt kaffe förgylla denna mörka skönhet och göra den ett snäpp djupare i smaken. Servera med en kopp bryggkaffe.
  Här hittar du fler härliga kladdkakerecept .

  - Kladdkaka med kaffesmak

  Spara