Hoppa till sidans innehåll

Intresset för ekologisk mat fortsätter att öka, vilket får allt fler svenska bönder att ställa om. Här förklarar vi varför det är bra att välja ekologisk kyckling.

Anna K Sjögren

 – Det nya sättet att driva gården är bättre för alla inblandade – marken, djuren och familjen, säger Anna och Holger Olin på gården Activs i Tomelilla, som satsat på ekologisk sedan 2014. Att ställa om till ekologiskt var ett självklart beslut.

Det är bättre för djuren och markerna, och bättre för oss och våra barn samtidigt som konsumenterna efterfrågar mer ekologisk mat. 

 • Fodret närproduceras

  KRAV-certifikatet innebär tydliga regler för odlingar, djurhållning och även för arbetsmiljön. Enligt reglerna ska tex minst hälften av djurens foder produceras på gården och gödseln spridas på åkrarna.

 • Kycklingarna får gå utomhus

  Kycklingar som föds upp ekologiskt ska kunna gå fritt inomhus och ha möjlighet att vistas utomhus på dagarna. – Kycklingarna får frisk luft och dagsljus. Vi märker att de mår bra av det, säger Anna.

 • Långsamväxande ras används

  Ofta används en ras som växer långsammare och lever i ca 70 dagar, vilket är dubbelt så länge som kycklingar i konventionella uppfödningar. En kyckling från Activs gård väger cirka 3 kilo vid slakten och runt 2 kilo när den ligger i butikens kyldisk, vilket är ungefär det dubbla jämfört med vanlig kyckling.

 • Godare smak

  En tvåkilos ekologisk kyckling har en djupare smak och köttet har mer struktur, eftersom fåglarna rör sig mer och använder sina muskler.

 • Prisskillnaden har sina anledningar...

  – Kostnaden för att föda upp en ekologisk kyckling är 3–4 gånger högre. Det beror bland annat på att fåglarna lever längre. De äter ett dyrare, ekologiskt foder och det behövs mer golvyta för varje fågel.