Hoppa till sidans innehåll

Om du vill baka något med vaniljsocker men inser att just den lilla ingrediensen är slut så går det att lösa. Här tipsar vi om vad du kan använda istället.

Elin Nordström/Elina Kantelinen

Det går bra att byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver (mald vaniljstång), vaniljarom eller vaniljpasta. Det går också bra att skrapa ur fröerna ur en vaniljstång. Om du ska göra vaniljkräm, vaniljsås, glass eller pannacotta så blir det godast att använda riktig vaniljstång. 

 • Vaniljarom

  Nu kanske du tror att vaniljarom består av riktig vanilj men si du det gör det inte. Vaniljarom är arom utvunnen av en vaniljböna.

 • Vanillinsocker

  Vanillinsocker är inte samma sak som vaniljsocker. Det är socker, potatisstärkelse och arom (arom som smakar vanilj).

 • Vaniljsocker

  Du kan också göra eget vaniljsocker. Om du känner dig modig så kan du även göra vaniljsocker av ”gamla använda” vaniljstänger. När du kokar vaniljkräm/sås/pannacotta mm, ta upp stången, skölj av den noga i kallt vatten och låt torka helt. Nu är det bara att börja göra sockret.

 • Vaniljsocker

  Vaniljsocker

  Gör eget vaniljsocker! Det enda du behöver är strösocker och vaniljstång. Du smaksätter enkelt sockret med vaniljstången genom att mixa dem tillsammans. Förvara i burk och ta fram vid behov.

  - Vaniljsocker

  Spara