Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Ost och chark passar fint vid flera tillfällen. Som mellanrätt, till fredagsmyset och inte minst – på kalasbuffén! Här är en guide till hur du gör en härlig ost- och charkbricka med alla de rätta komponenterna.

Text: Therese Elgquist Foto: Lennart Weibull

Med minimal arbetsinsats går det att fixa en schyst ost- och charkbricka med något för alla. Låt ostarna stå i centrum och bygg vidare med chark, marmelad, frukt, grönt och andra goda tillbehör. Det kan vara kul att sätta ett tema, som att testa några olika ostar och charkuterier från ett visst land eller region, med passande tillbehör. För ofta är det nämligen så fiffigt gjort att råvaror och produkter från en viss region lirar bra ihop.

En måltid utan ost är som en skönhet med blott ett öga.

− Jean Anthelme Brillat-Savarin, politiker och gastronom

Följ våra enkla steg så missar du inga delar och kan enkelt skapa din egen personliga ost- och charkbricka för alla tillfällen!

Så gör du den perfekta ostbrickan

 • Välj dina ostar

  Det är kul att bli bjuden på ostar som man inte brukar äta. Våga prova nya sorter som utmanar både dina egna och gästernas smaklökar! Variera ostarna i styrka, karaktär och konsistens.

 • Något att lägga osten på

  Några skivor segt surdegsbröd är aldrig fel. Ett tunt, knaprigt knäckebröd med olika fröer gör du enkelt själv, eller köper färdigt. Spröda och salta kex är ett måste, gärna några olika varianter. Söta kex som digestive gifter sig fint med mögelostar av olika slag.

 • Smakrika charkuterier

  Variera även typen av charkuterier. En god lufttorkad skinka, bresaola som är lufttorkat nötkött och lufttorkad coppa, det vill säga fläskkarré, är tre olika varianter. Och så gärna en god salami som pricken över i. Botanisera annars i det svenska charkutbudet.

 • Tillbehören

  En eller ett par goda marmelader och en mix av både torkad och färsk frukt fulländar ost- och charkbrickan. Torkade aprikoser, färska fikon, päron, sharon och vindruvor är några exempel. Grönsaksstavar och selleristjälkar är också gott, eller endive – särskilt till mögelostar! Enkla snittar är trevligt, som dadlar med lufttorkad skinka.

 • Dryck

  Goda drycker till ost- och charkbrickan är ett måste. Men det behöver inte alltid vara rött vin, faktum är att vita viner, eller ett sött starkvin, oftast passar bättre till ost. Fråga om råd i mataffären eller på Systembolaget för förslag på rätt dryck till just din ost- och charkbricka.