Bäst i test

Bästa vegetariska julköttbullarna

Vårt recept på veganska julköttbullar är saftiga, har det rätta, lite stunsiga tuggmotståndet och är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika.
Recept: Du som inte orkar, hinner eller vill läsa längre än hit – här är receptet på den bästa vegetariska köttbullen.

Vårt resultat i korthet

Otaliga varianter av bullar har rullats, stekts och provsmakats. Utmaningen var att hitta rätt konsistens. De ska gå att rulla, klara stekning utan att fastna i pannan och – viktigast av allt – resultera i en saftig boll med bra stuns. Och sist men inte minst ska de ju smaka gott!

Slutsatser:

1. Färs: Upptinad sojafärs ger bra struktur som påminner om kött. 
2. Konsistens: Blötlagda, mixade gröna bönor ger bra konsistens tillsammans med mjuk kokt potatis, ströbröd och fiberhusk som gör att buller håller ihop bra. 
3. Smak: Bullarna får den mustiga umamismaken av soja, lök, buljong och rotselleri. Sen har vi adderat goda julkryddor. Dessa är lätta att utesluta. 
4. Vätska: Den tjocka vätskan och fettet från havregrädden gör att det blir en saftig men samtidigt fast smet som lätt låter sig rullas till bullar och stekas runt om. 
5. Tillagning: Stek i mjölkfritt margarin det ger en mer gyllenbrun stekyta än olja. Värm i ugn innan servering. 

Resultatet - nördavdelningen

Här djupdyker vi i den perfekta vegetariska köttbullen, steg för steg.

  1. 1. Färs

    Sojafärs är basen i bullarna. Det ska vara den frysta varianten som ska tinas innan den blandas i smeten. Den visade sig ge de bästa bullarna, de som mest liknar vanliga köttbullar. Sojafärs tillverkas av protein från sojabönor som blandas med vatten och extruderas, vilket betyder att proteinsmeten behandlas med värme och tryck för att den ska få en fiberaktig struktur som påminner om kött. Storskalig odling av sojabönor är omdiskuterad, eftersom den förstör naturområden och hotar den biologiska mångfalden. Det finns ansvarsfullt odlad soja, som är certifierad med »RTRS« som betyder »Round Table on Responsible Soy«. Det är ICAs egen sojafärs i receptet, och den är RTRS-certifierad. I butikerna finns det även torkad sojafärs som ska blötas upp innan den används, men här ska det vara fryst färs som innehåller kryddor.

  2. 2. Konsistens

    För att locka köttbulleälskare att smaka på vegobullarna är konsistensen viktig. Mjuka ingredienser, som till exempel mosad potatis, mixade bönor och ris, ger ett mjukt resultat. Vegobullar med mycket rårivna rotfrukter kan bli för hårda och torra. I Buffélabbets bästa vegobullar får man gott tugg av gröna linser som först är blötlagda och sedan mixade. Ströbröd, riven kokt potatis och rotselleri är mjuka, och tillsammans med sojafärsen blir konsistensen perfekt, som en vanlig köttbulle. En tesked fiberhusk, det vill säga finmalda psylliumfrön, hjälper till att binda vätskan i smeten så att den håller ihop extra bra. Det bästa receptet är även utvecklat med tanke på den som ska laga bullarna; smeten är lätt att rulla och kladdar inte fast i stekpannan.

  3. 3. Smak

    Soja, fräst lök, buljongpulver och rotselleri ger mustig smak. Den heter umami på japanska och det internationella smakspråket och är en av de fem grundsmakerna. Kött ger samma mustiga smak. Eftersom de bästa vegobullarna är ute efter att flörta med köttbulleälskarna är de smaksatta med soja, lök, buljong och rotselleri. När man fräser löken blir den söt och mjuk, rå lök ger en beskare smak. Det finns andra recept på vegetariska bullar och biffar som är fullproppade med grönsaker, till exempel ärter och rivna rotfrukter. Det är inget fel med det, tvärtom, det är ofta färgglatt och gott, men Buffélabbets veganska köttbullar vill bli älskade av alla, och därför ska de likna vanliga köttbullar. Julkryddorna: Kryddpeppar, kryddnejlika och enbär ingår i receptet för att vegobullarna ska passa på julbordet. När julen är slut är det bara att utesluta dessa och behålla de övriga smaksättarna.

  4. 4. Vätska

    Det är havregrädde i bästa vegobullarna. Innan den blandas med färsen ska den koka ihop med finhackad, fräst lök och några av kryddorna tills ungefär hälften återstår. Då är havregrädden tjock, och ännu tjockare blir den när ströbrödet läggs i och får svälla en stund, som när man gör vanliga köttbullar. Den tjocka vätskan och fettet från havregrädden gör att det blir en saftig men samtidigt fast smet som lätt låter sig rullas till bullar och stekas runt om.

  5. 5. Tillagning

    Stek i mjölkfritt margarin; det ger en mer gyllenbrun stekyta än olja. De allra smartaste förbereder julmaten. Låt de stekta vegobullarna svalna, förvara dem i kyl eller frys och värm i en form i ugnen på 150°C ca 20 minuter när de ska serveras.

Kryddor

Andra bullar efter jul

I vår veganska "köttbulle" var vi ute efter juliga smaker, och därför ingår kryddnejlika och kryddpeppar i receptet. Men receptet håller även till vardags. Hoppa över kryddorna eller byt ut dem mot andra. Här är det fritt fram att labba med vitlök, chili, örtkryddor och paprikapulver. Men behåll gärna senapen – den bidrar till smakdjup och köttbullekaraktär.

Artiklar (1560)

Gott grönt år!

Grönt nytt år!

Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.

Köttfri fest

Vegetarisk nyårsmeny

Den ultimata vegomenyn för dig som vill äta mer grönt. Vegetarisk mat är också lyxig!

Godast just nu!

Vegansk chokladbollsglass

Denna veganska chokladbollsglass får alla andra glassar att smälta i jämförelse.

Mera vego

Vegansk husmanskost

Inspireras av vår tids mest älskade husmansklassiker – helt veganska.