Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Klorna, stjärten eller huvudet först? Ja, hur äter man egentligen kräftor på bästa sätt? Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.

Här finns alla recept för kräftskivan, eller alla med kräftor i.

Så här gör du:

  • Sug och slurpa

    Börja med att lokalisera var magen på kräftan är. Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i.

    Läs också: Inspiration till nybörjare och superproffset

  • Och så lite pill

    Nu över till klorna. Bryt först loss "benen" från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje ben.

  • Knäck klon

    Knäck klon, är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller den spetsiga delen av klon underlättar.

    Läs också: Allt för en lyckad kräftskiva

  • Våga smöret

    Efter klorna är det dags för kräftsmöret - något som många hoppar över. Gör inte det, det är bland det göttigaste på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudet.

  • Skrapa ut smöret

    Lossa skölden som sitter strax bakom kräftans ögon och pilla ut det gula kräftsmöret.

  • Sist men inte minst

    Avslutar gör du med den allra största biten på kräftan - stjärten. Knäck loss skalet på stjärten genom att bryta loss skalflikarna som sitter längs med stjärtens sidor. Lossa försiktigt skalet så att stjärten behålls hel.

  • Bort med strängen

    Dra därefter loss den lilla sträng som sitter på ovansidan. Där under hittar du tarmen som du också drar bort men låter bli att äta.

  • Den som spar han har

    Antingen äter du genast upp stjärten eller så jobbar du dig vidare och sparar kräftstjärtarna tills du har tillräckligt många att lägga på till exempel en bit rostat bröd med en klick majonnäs.

    Läs också: Recept på godaste västerbottensostpajen