Hoppa till sidans innehåll

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talstemat med experternas tips på mat, kläder, makeup och dukning.

Text Sofie Lundmark
Tips: här hittar du ytterligare en 20-tals meny

3-rätters meny á la 20-tal

 • Sparrissoppa med pocherat ägg

  Sparrissoppa med pocherat ägg

  Invig 20-talsfesten med en lika len som vackert färgglad soppa på grön sparris och frysta gröna ärter. Bjud vårsoppan varm tillsammans med rökt lax, skivade rädisor och pocherade ägg. Eller så skippar du pocherande och kör på mjukkokta ägg. Superlyxigt!

  Vårsoppa med lax och pocherat ägg

 • Frasig torskrygg med sparrissås

  Frasig torskrygg med sparrissås

  Frasig dragonbakad torskrygg blir en perfekt huvudrätt. Att baka den med ett täcke av gruyère, citron och rivet bröd ger frasig konsistensbrytning. Servera med en krämig sås på tidstypisk vit sparris och räkor.

  Dragonbakad torsk med räk- och sparrissås

 • Ananas Baked Alaska

  Ananas Baked Alaska

  Avsluta festen med denna spektakulära dessert! Baked Alaska är ett annat ord för den klassiska franska desserten glace au four. Här med smör- och romstekt ananas, italiensk maräng och rostad kokos. En rasande grann och supergod dessert!

  Ananas Baked Alaska

Fixa 20-tals tema

 • Kläderna

  Kläderna

  Den typiska 20-tals kvinnan har en rak siluett. Tidigare låg fokus på byst och en smal midja, på 20-talet ska höfterna vara smala och bysten platt. Kvinnans kropp ska likna pojkkroppen. Trendiga unga tjejer som följde modet kallades till och med i Frankrike för “garcons”. Tidigare skulle hyn vara blek för så det syntes att man inte behövde kroppsarbeta utomhus. På 20-talet blir det istället fint att vara solbränd och visa att man har råd att ha fritid. Kjolarnas längd åker upp, från att tidigare ha gått ända ner till golvet så slutar kjolen nu plötsligt mitt på vaden. Man visar även armarna. Aldrig tidigare hade kvinnan visat så mycket hud.

  Typiska färger på kläderna var svart, créme/hudfärgat, ljusrosa och mörklila. Egypten inspirerar med art deco: guld och smaragdgrönt blir populärt. Silke, sammet och spets var populära material. Klänningarna broderades med tunga pärlor som gav ett fint fall.

  Vissa kvinnor från överklassen började ha en aftonpyjamas hemma när man tog emot gäster på ett mer avslappnat sätt. Ett lyxigt och otroligt modernt pyamas-set med byxor. Till den hade man en fin liten nattmössa under vilket håret skulle ligga platt och fint. Mot slutet av 20-talet kunde kvinnor ha byxa även för sport och fritid.
  Källa: Sanna Nyström - kostymör och skräddare (känd från historieätarna och aktuell med mammas nya kille, en föreställning på Sverigeturne).

 • Accessoarerna

  Accessoarerna

  När klänningen plötsligt åker upp en bit på vaden så blir det intressant att kolla på skorna. Man började ha mer dekorativa skor med strass och snirkliga detaljer. Långa halsband är en typisk detalj och även pannbandet runt håret med en fjäder rakt fram. Kvinnor hängde ofta en stor och fyrkantig dubbelvikt sjal över axlarna som fick hänga ner över armarna. Även cigarettmunstycket är en detalj till fest. På 20-talet kunde kvinnor plötsligt gå ut själva på stan och röka, dricka och dansa.
  Källa: Sanna Nyström - kostymör och skräddare (känd från Historieätarna och aktuell med Mammas nya kille, en föreställning på Sverigeturne).

 • Håret

  Håret

  På 20-talet började kvinnorna klippa håret kort och ha små klockade hattar som satt tätt på huvudet. Korta bobfrisyrer var trenden och man stylade den i vågor, lockar eller slätkammat, gärna tillsammans med en pampig håraccessoar på festen. Männens hår kammades bakåt med fett för att få in mycket glans. De yngre männen var renrakade medan de äldre kunde ha skägg. Källa: Sanna Nyström - kostymör och skräddare (känd från Historieätarna och aktuell med Mammas nya kille, en föreställning på Sverigeturne).

 • Herrmodet

  Herrmodet

  Män hade nästan alltid tredelad kostym på fest: byxa, kavaj och väst. Man bar generellt mer färg än idag. Fluga var populärt men även kort, smal slips och smala slag. Regeln var att ha bruna skor fram till kl 18 och att sedan byta till svarta på kvällen. Fedorahatt var populärt, hög hatt kunde man ha på fest, eller kanske ett plommonstop. Mannens siluett var rak och smal, byxorna var smala och korta. På sommarfest hade man kanske stråhatt och vit linnekostym. Mot slutet av 20-talet kom smokingen. Man hade tillsatt krage på skjortorna, likt en frackkrage, eller kragen rakt upp. En liggande krage användes oftare till vardags. Källa: Sanna Nyström - kostymör och skräddare (känd från Historieätarna och aktuell med Mammas nya kille, en föreställning på Sverigeturne).

 • Makeup

  Makeup

  Det moderna samhället började ta form och kvinnan utmanade den traditionella kvinnorollen genom att börja klä sig annorlunda men även genom att sminka sig mer. Man ville lätta upp tillvaron och fick mycket inspiration från filmstjärnornas glamour. Ideal-looken var en dockaktig sådan med smalt plockade ögonbryn och sotade ögon. Man målade sminket så det nästan såg lite ledsamt ut i nedåtgående riktning. Ljust puder på huden och rouge applicerades som en rund form på kinden. Man ville ha smala mörkröda läppar och framhävde amorbågen extra. De röda läpparna och sotade ögonen var kanske inget för vardagskvinnan, många tyckte fortfarande det var otroligt vulgärt. Men modeeliten som var snabba på den nya trenden sminkade sig mer generöst än tidigare.
  Källa: Makeupartist Christina Svedberg

 • Dukningen

  Dukningen

  Satsa på material som mässing och marmor tillsammans med ett klassiskt vitt porslin, kanske med en liten guldkant. Mixa lite olika glas, gärna vintage, t ex champagnecoupes. Duka med pärlarmband runt servetterna eller fjädrar som placeringskort. Använd pudriga färgtoner tillsammans med starkare färger som rosa och palmgrönt.
  Källa: Matstylist Charlotta Norlén