Hoppa till sidans innehåll

I havet gömmer sig ett stort grönsaksland som få vet särskilt mycket om. I de asiatiska köken är däremot alger och sjögräs vardagsmat. Med rätta! Få råvaror är lika miljösmarta och fullproppade med nyttigheter.

  • Wakame

    Wakame

    Denna brunalg, ursprungligen från Japan, är mild i smaken och passar bra i en sallad och till fisk och kött. Wakame är algen som ofta förekommer i sushirestaurangernas misosoppa

  • Mekabu

    Mekabu

    Mekabu kallas skotten som växer längst ner på wakamealgen. Den milda, lite söta smaken gör att algen betraktas som extra fin i Japan och övriga Asien. Mekabu används i små mängder, mer som en krydda än som en bärande ingrediens.

  • Hijiki

    Hijiki

    Brunalgen är en klassisk ingrediens i japansk husmanskost. Används i soppor och grytor. Sedan upptäckten av små mängder arsenik varnar dock flera länders motsvarighet till Livsmedelsverket för att äta större mängder av algen.

  • Nori

    Nori

    Kanske den mest kända algen i Sverige. Rödalgen pressas och rostas och säljs som ark, flingor eller i tunna remsor. På sushirestauranger används noriark till maki, de klassiska sushirullarna, och till strutformade temaki.

  • Karragenalg

    Karragenalg

    Algen, också känd under namnet Irish moss, är en rödalg som växer längs med Atlantkusterna. Algen har god, bitig konsistens och passar i en sallad. Ur algen utvinns förtjockningsmedlet karragen, som bland annat används i glass.

  • Kombu

    Kombu

    Kelp är en snabbväxande brunalg som kan bli mycket lång. Som livsmedel säljs algen under namnet kombu. Den används i buljong (japanska dashi) och grytor, och även som en ingrediens i örtsalt.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer