Matskola

Vego på olika vis

Vegan, vegetarian, pescetarian eller flexitarian. Oavsett vad du väljer gör du en insats för din hälsa och för miljön. Vad passar dig bäst?
Tips: goda & enkla vardagsrecept!

Nybörjare i vegovärlden?

Vi reder ut vad skillnaden mellan bland annat pescetarian, flexitarian och vegan i en vegoguide. Hitta vad som passar dig bäst!

 • En skål med ris och linsgryta toppad med koriander

  Vegan

  En vegan äter inte, och använder inte heller, några som helst animaliska produkter. Det innebär ofta även nej till exempel skinnskor och smågodis som innehåller gelatin. Och även karmin (E120) som är röda löss.

  Det mesta går alldeles utmärkt att laga utan animaliska ingredienser. Kokosolja har till exempel seglat upp som ett utmärkt alternativ till smör i bakning. Och kikärtsspad som ett alternativ till ägg.

 • Vegetarisk grilltallrik

  Vegetarian

  En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket och är alltså i teorin samma sak som vegan. Men i praktiken brukar man i Sverige, och många andra delar av världen, kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk och skaldjur.

 • En skål med sojabonscarbonara

  Lakto-ovo-vegetarian

  Den korrekta termen för den som undviker kött men lagar mat med mejeriprodukter och ägg är lakto-ovo-vegetarian.

  Vill du äta ost är det viktigt att känna till att de flesta ostar innehåller löpe som utvinns ur kalvens eller oxens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteinet. Det vegetabiliska alternativet till löpe heter Ystenzym (mikrobiellt löpe) och utvinns ur svamp. Det står alltid i innehållsförteckningen om osten innehåller löpe eller ystenzym, så håll koll i butiken!

 • Krämig soppa med broccoli palsternacka och ädelost

  Laktovegetarian

  Om man väljer bort ägg, men inte mjölkprodukter ur sin kost är den korrekta termen laktovegetarian.

 • Olika typer av mat uppdukat på ett bord med blå duk

  Flexitarian

  En flexitarian har som mål att äta mer vegetariskt, men äter fortfarande kött, eller kanske fisk och skaldjur. Ett exempel på hur man kan bli flexitarian är att införa en köttfri dag i veckan. Flexitarian är en påhittad term som på ett mer lekfullt sätt vill få fler att ta ett första steg mot att äta en mer vegetarisk kost.

 • Grillad fisk med grönsaker

  Pescetarian

  Pescoterianer äter inte kött och kyckling, men fortsätter äta fisk och skaldjur. Ofta kombinerat med ägg och mejeriprodukter.

Artiklar (1460)

Godast just nu!

Vegansk chokladbollsglass

Denna veganska chokladbollsglass får alla andra glassar att smälta i jämförelse.

Dippvänligt!

Veganska röror och dippsåser

Vare sig du dippar, doppar eller dränker så lyfter röror och dippsåser det mesta. Ta en kik på våra veganska varianter, du kommer garanterat hitta någon som faller dig i smaken!

Ersättningguide!

Vegansk ersättningsguide

Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,

Mera vego

Vegansk husmanskost

Inspireras av vår tids mest älskade husmansklassiker – helt veganska.

Helt utan kräftor!

Vegansk kräftskiva

Här finner du allt du behöver inför en vegansk kräftskiva, utan kräftor såklart.