Svensk färskpotatis

Älskade knöl!

Hur många färskpotatisar kommer du äta i sommar? Förmodligen ganska många. Färskpotatisen är en av sommarhalvårets mest efterlängtade och efterfrågade primörer. Månadens skörd låter dig lära känna den lite extra.
Tips! Lär dig koka perfekt färskpotatis

Vad tänker du på när du hör ordet potatis? Husmanskost, kanske? Klassisk matlagning och basföda? Ja, så är det nog för de allra flesta. Potatisen har länge spelat en viktig roll i den svenska matkulturen, men särskilt upphetsande är den faktiskt inte längre.

Men om du istället tänker på färskpotatis så är situationen helt annorlunda, eller hur? Färskpotatisen för tankarna till ljumma sommar-kvällar, mysiga stunder vid grillen och fräscha sallader på en klippa vid havet. En midsommar utan färskpotatis till sillen vore praktiskt taget lika tråkig som en sommar utan sol. Ändå är skillnaden mellan klassisk potatis och färskpotatis inte alls särskilt stor.

Vad är färskpotatis?

All potatis som skördas och säljs före den 30 september får kallas nypotatis eller färskpotatis. Färskpotatisen har skördats strax före fullständig mognad vilket innebär att knölarna är mindre och att skalet ännu inte hunnit bli särskilt tjockt. Därmed kan det lätt avlägsnas utan skalning. Färskpotatisen har dessutom en högre vattenhalt än vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens. Därför är det inte särskilt vanligt med sönderkokande färskpotatisknölar.

Men om potatisen istället får växa sig mogen och skördas, eller säljs, efter den 30 september så anses den i teorin vara ”vanlig” potatis eller vinterpotatis. I praktiken är det dock inte riktigt så det fungerar längre. Idag är det nämligen vanligt att man förädlar sin potatisodling så att vissa delar fokuserar på odling av färskpotatis, medan andra delar anpassas för att ta fram kvalitativ vinterpotatis.

Det innebär att det idag finns flera snabbväxande färskpotatissorter som odlas med speciell teknik anpassad för extra snabb tillväxt. För snabbt, det vill vi att det ska gå när det gäller färskpotatis. Varje vår tävlar de svenska potatis-odlarna om att kunna erbjuda en så tidig skörd som möjligt för att kunna tillfredsställa vår efterfrågan.

När kommer färskpotatis?

Den första skörden kan komma så tidigt som i mitten av april. Då kan årets första tio kilo färskpotatis säljas för så mycket som 14 000 kr när organisationen Svensk potatis ställer till med auktion. Men så mycket behöver du som tur är inte betala när du köper din färskpotatis på ICA inför midsommar.

Från Kullabygden till Stockholm – färskpotatisens historia

Året var 1898. Den unge lant-brukaren Martin Larsson hade fått en liten åkerlapp på Kullahalvön av sin far och valde att plantera potatis. Han gödslade, myllade och gallrade och redan till midsommar kunde han konstatera att hans arbete varit mödan värt. Han skördade ca 200 kg potatis och begav sig till de exklusiva badhotellen i Mölle för att sälja sina primörer.

Där var man dock inte särskilt imponerad av hans, i deras ögon, omogna små knölar. Potatis skulle ju inte skördas förrän i sensommartid, så dessa små kartar var man minsann inte intresserad av. Men efter visst trugande lyckades han ändå övertala ett par hotell att köpa hans potatis och erbjuda den till sina välbemedlade gäster från Tyskland, Holland – och Stockholm. Och den blev snabbt en succé!

När Martin året därpå gav sig av mot Mölle för att återigen försöka sälja sin skörd med färskpotatis så mötte hotellägarna honom på halva vägen för att försäkra sig om att få ta del av den exklusiva varan. Sedan dröjde det inte länge innan hotellgästerna från Stockholm fått smak på de små knölarna och började köpa med sig hem till huvudstaden. Snart kom inköpare från hela Mellansverige till Skåne för att köpa färskpotatis, och odlingarna blev allt fler runtom i landet

Så lyder historien om hur 20-åriga Martin Larsson skakade om våra svenska midsommartraditioner i grundvalarna. Och tur är väl det, för vad vore en svensk sommar utan färskpotatis?

Artiklar Visar 1704 stycken

Rena rama rabarbern

Allt du behöver veta

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Sparris - oväntade fakta

Efterlängtad primör

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Allt om potatis

Guide

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.

Sommarbuffé

Somrigt!

Här tipsar vi om recept som passar sommarens alla fester!

Plockmat

Mingelmat

Bjud på varm plockmat vid nästa mingel – allt från grillade musslor till chili cheese padrones.

Fisk i folie

Grilla fisken!

Här är våra 6 godaste recept på fisk i folie