Gott & nyttigt

Skrei - den fina torsken

Skrei av arten torsk gör en hård vandring varje år från Barents hav ner till den nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen gör torsken muskulös och ger ett vitt och fast kött som smakar fantastiskt gott.
Här hittar du alla recept med skrei.

Fakta om skrei

  • Skrei är en säsongsvara, jan-april

    Skrei fiskas bara mellan januari och april då den finns i överflöd i Lofotens övärld. Fisken tillhör det nordostarktiska torskbeståndet i Barents hav och är världens största torskbestånd. Omkring en halv miljard torskar ger sig varje år iväg för att leka kring Lofoten och andra delar av den norska kusten. Precis som förr i tiden fiskas den av små, kustnära båtar och cirka 90 % av torsken återvänder till betesområdena i Barents hav.

  • Kvalitetsmärkt med Skrei-loggan

    Skrei-märket är en garanti för att fisken håller allra högsta kvalitet. Förstklassig skrei som är fångad, behandlad och packad efter bestämda krav får märkas med ett eget kvalitetsmärke - Skrei-logotypen. Skreien har sedan länge varit en oerhört populär fisk i Norge och vi är glada att den börjat leta sig fram till de svenska fiskdiskarna och in i svenska kök.

  • Grönt ljus från WWF

    Fisket av skrei har grönt ljus från WWF. Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt så du kan alltid äta skrei med gott samvete. hela det norska torskfisket är certifierat av MSC -Marine Stewardship Council och en stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.

ICA-kocken Leif Grönlund tipsar!

När är fisken klar?
Det är inte helt enkelt att använda en stektermometer när man tillagar platta fiskar. Kika försiktigt på tjockaste stället. När fiskköttet är vitt och ogenomskinligt respektive blekrosa för laxfiskar är fisken klar.

Förvaring
Fisk ska kylförvaras kallt och fuktigt. Idealisk temperatur är +2°C. För längre hållbarhet på färsk fisk i kylskåp, fyll en eller flera små plastpåsar med is och lägg ovanpå fisken. Fryst fisk tinas med fördel i kylskåp.

Artiklar (1530)

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!

Torskrygg

Vi beskriver skillnaden mellan torskfilé och torskrygg. Och bjuder på tre recept med torsk

Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Säsongskalender

Proteiner i säsong

När är bästa tiden att äta vissa proteiner så som skaldjur, vilt eller fisk?