Hur illa är det att äta krossade linfrön egentligen? Är det skillnad på krossade och hela linfrön? ICAs chefsdietist reder ut!
– Linfrö innehåller ämnet linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen. Vätecyanid är mycket giftigt.
– När linfrön krossas blir linamarin mer tillgängligt för kroppen, och vätecyanid bildas. Hela linfrön går däremot genom kroppen relativt opåverkade och därför tar inte kroppen upp lika mycket linamarin.
– Vi tuggar sönder ganska få av de små fröna, de flesta sväljs hela. Risken att få i sig linamarin blir därför mindre om man jämför med att äta krossade linfrön.
– Ja, kunskapen om vilken mängd man kan få i sig utan risk för att skada hälsan är för dålig. Livsmedelsverket avråder därför från att äta krossade linfrön och på ICA har vi bestämt att fasa ut dem ur vårt centrala sortiment.
– Ja, risken att få sig linamarin är mycket mindre när linfröna är hela. För vuxna är rekommendationen att begränsa sig till att äta max två matskedar om dagen. Barn under 5 år ska inte äta linfrön, varken hela eller krossade. Det är ok om det finns i t ex ett bröd eftersom det är så lite. Dessutom så gör hettan under baket att en del av cyanidet försvinner.
– När hela linfrön läggs i blöt bildas ett slem som ger tarmens goda bakterier föda. Det gör också att maten passerar lättare genom tarmarna, vilket kan vara bra vid förstoppning.
– Om du inte vill äta hela linfrön går det bra att byta ut dem mot chiafrön, som också bildar slem när de läggs i blöt.
Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Hur farligt är det egentligen med akrylamid? Vi djupdyker ner i ämnet.