Bild laddas
Vi reder ut!

Farligt med krossade linfrön?

Hur illa är det att äta krossade linfrön egentligen? Är det skillnad på krossade och hela linfrön? ICAs chefsdietist reder ut!

Är krossade linfrön farliga för kroppen? 

– Linfrö innehåller ämnet linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen. Vätecyanid är mycket giftigt. 

Vad är skillnaden mellan krossade och hela linfrön?

– När linfrön krossas blir linamarin mer tillgängligt för kroppen, och vätecyanid bildas. Hela linfrön går däremot genom kroppen relativt opåverkade och därför tar inte kroppen upp lika mycket linamarin. 

Men linfrön går väl sönder när jag tuggar dem?

– Vi tuggar sönder ganska få av de små fröna, de flesta sväljs hela. Risken att få i sig linamarin blir därför mindre om man jämför med att äta krossade linfrön. 

Det är alltså bäst att skippa krossade linfrön helt och hållet?

– Ja, kunskapen om vilken mängd man kan få i sig utan risk för att skada hälsan är för dålig.  Livsmedelsverket avråder därför från att äta krossade linfrön och på ICA har vi bestämt att fasa ut dem ur vårt centrala sortiment. 

Hela linfrön – kan jag äta dem utan risk?

– Ja, risken att få sig linamarin är mycket mindre när linfröna är hela. För vuxna är rekommendationen att begränsa sig till att äta max två matskedar om dagen. Barn under 5 år ska inte äta linfrön, varken hela eller krossade. Det är ok om det finns i t ex ett bröd eftersom det är så lite. Dessutom så gör hettan under baket att en del av cyanidet försvinner. 

När är det bra med hela linfrön?

– När hela linfrön läggs i blöt bildas ett slem som ger tarmens goda bakterier föda. Det gör också att maten passerar lättare genom tarmarna, vilket kan vara bra vid förstoppning. 

Vad skulle jag kunna använda istället för linfrön? 

– Om du inte vill äta hela linfrön går det bra att byta ut dem mot chiafrön, som också bildar slem när de läggs i blöt.  

Kanske gillar du också...

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Bild laddas
Dietsiten tipsar

Gluten, så påverkas din kropp

Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Bild laddas
Att äta eller icke äta?

Grön potatis - farligt eller ej?

Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Bild laddas
Frågor och svar

Myter om tillsatser - varför behövs de?

Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Bild laddas
Välj vego!

Finns risk för proteinbrist?

Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas
Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!
Bild laddas
Vitaminer

Behöver vi äta kosttillskott?

Det finns en uppsjö av olika kosttillskott och ibland kanske vi äter det alldeles i onödan. Vi har frågat Paula Frösell, ICAs dietist, om vilka vitamintillskott som vi behöver och vilka vi faktiskt kan strunta i.
Bild laddas
Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Bild laddas