Knepet med risotto är att få den krämig utan att det blir gröt. Riset ska ha lite tuggmotstånd. En perfekt kokt risotto är alltid en matupplevelse. Lyxfaktorn varieras med ingredienserna. Här får du lära dig hur du lyckas med risotton!
Här hittar du alla recept på
risotto.
Här hittar du receptet på risotto med skogschampinjoner som steg-för-steg-guiden bygger på. Orkar du inte laga risotto från scratch hittar du fem smarta recept längre ner på sidan som du svänger ihop på mindre än 15 minuter.
Ta fram och förbered alla ingredienser. Riv parmesanen. Koka upp buljongen som ska hållas varm. Skala och finhacka löken.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.
Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.
Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Du kan behöva späda med mer buljong. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar.