Att man behöver kött för att få i sig protein är en myt som hängt med sedan urminnes tider. Visste du att sojabönor innehåller mer protein än kyckling? Och att havregryn slår ägg?
Vi har rankat alla livsmedel från högst till lägst proteininnehåll i de olika kategorierna. Den här listan är utmärkt för dig som vill ha en snabbkurs i proteinrik mat.
Räknat på rå vara om inget annat anges.
Tonfisk: 24 g (konserverad i vatten)
Kycklingfilé 23 g
Nötkött: 22 g
Nötfärs: 20 g
Lax: 20 g
Blandfärs: 19 g
Torsk: 18 g
Makrill: 17 g
Fläskkött: 17 g
Ägg: 12 g
Avser torkade varor
Sojabönor: 34 g
Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
Ärter (gula/gröna): 22 g
Kikärter: 21 g
Quorn: 14 g (avser otillagad)
Havregryn: 13 g
Quinoa: 12 g
Linser (gröna/röda): 11 g (torkade och kokta)
Bovete: 11 g
Pasta: 4 g (tillagad)
Jordnötter: 26 g
Pumpafrö: 25 g
Solrosfrö: 23 g
Jordnötssmör: 23 g
Mandel: 20 g
Linfrö: 18 g
Cashewnötter: 18 g
Chiafrö: 16 g
Valnötter: 14 g
Hasselnötter: 13 g
Parmesanost, 30 %: 42 g
Hushållsost, 17 %: 31 g
Hushållstost, 28 %: 27 g
Kvarg, 1%: 13 g
Keso, 4 %: 12 g
Mjölk: 3,5 g
Fil/yoghurt: 3,4 g
Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.
Källa: Livsmedelsverket