Proteinrik mat
Att man behöver kött för att få i sig protein är en myt som hängt med sedan urminnes tider. Visste du att sojabönor innehåller mer protein än kyckling? Och att havregryn slår ägg?
Vi listar olika proteinkällor
Vi har rankat alla livsmedel från högst till lägst proteininnehåll i de olika kategorierna. Den här listan är utmärkt för dig som vill ha en snabbkurs i proteinrik mat.
Proteinkällor från kött, fisk och ägg (per 100 g)
Räknat på rå vara om inget annat anges.
Tonfisk: 24 g (konserverad i vatten)
Kycklingfilé 23 g
Nötkött: 22 g
Nötfärs: 20 g
Lax: 20 g
Blandfärs: 19 g
Torsk: 18 g
Makrill: 17 g
Fläskkött: 17 g
Ägg: 12 gVäxtbaserade proteinkällor (per 100 g):
Avser torkade varor
Sojabönor: 34 g
Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
Ärter (gula/gröna): 22 g
Kikärter: 21 g
Quorn: 14 g (avser otillagad)
Havregryn: 13 g
Quinoa: 12 g
Linser (gröna/röda): 11 g (torkade och kokta)
Bovete: 11 g
Pasta: 4 g (tillagad)Proteinkällor från nötter och frön (per 100 g):
Jordnötter: 26 g
Pumpafrö: 25 g
Solrosfrö: 23 g
Jordnötssmör: 23 g
Mandel: 20 g
Linfrö: 18 g
Cashewnötter: 18 g
Chiafrö: 16 g
Valnötter: 14 g
Hasselnötter: 13 gProteinkällor från mejerier (per 100 g):
Parmesanost, 30 %: 42 g
Hushållsost, 17 %: 31 g
Hushållstost, 28 %: 27 g
Kvarg, 1%: 13 g
Keso, 4 %: 12 g
Mjölk: 3,5 g
Fil/yoghurt: 3,4 g
Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.
Källa: Livsmedelsverket
Artiklar Visar 1495 stycken
Allt du vill veta om bönor - fakta & recepttips
Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.
Ladda din kropp med rätt energikällor
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Ät mer fisk och skaldjur
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Myter om ägg
Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!
Därför kan svamp orsaka magont
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?