Ostbricka till glögg

Uppesittarkvällen

Att bjuda på ost- och charkbricka till julens glöggmingel eller uppesittarkvällen är ett uppskattat inslag.
Här är de godaste kombinationerna, och recept på apelsin- och rosmarinkryddade valnötter

Ost- och charkbricka till glöggen

Det finns alltid en tid och plats för en inbjudande bricka fylld till bredden av ost, chark och tillbehör. Här får du enkla och smarta tips samt recept som ger brickan det lilla extra. Vare sig brickan är till glöggminglet, uppesittarkvällen eller som del av julbordet blir det kanske en ny tradition för julen.

Tips
  • Ta ut ostarna ur kylen en stund innan servering. En rumstempererad ost har mer utvecklade smaker!
  • Låt varje ost ha sin egen ostkniv – då blandas inte smakerna.
  • Ostar för laktosintoleranta? Normalt sett är hårdostar som lagrats i mer än tre månader okej att äta.
  • En kall äppelbaserad glögg eller en vitvinsglögg är mycket god till ostbrickan. Men även vita viner eller sött starkvin passar bra till.

Recept ostbricka

8 personer / 30 min

Ingredienser

150 g blåmögelsost, t.ex.  Ädelost 
150 g brie, t.ex. Brie de Meaux  
150 g hårdost, t.ex. Västerbottensost eller Comté 
150 g mild getost, t.ex. Chèvre  
100 g lufttorkad skinka 
100 g fänkålssalami  
100 g fikonmarmelad  
4 färska fikon 
150 g små cornichons 
100 g fröknäcke 
100 g torkade aprikoser 
Apelsin- och rosmarinkryddade valnötter

Gör så här

  1. Ta fram ostarna i tid. Dela upp hårdosten i mindre bitar, dela fikon i hälften. Lägg cornichons samt marmeladen i skålar.  
  2. Lägg de mjuka ostarna samt hårdosten direkt på en bricka. Lägg små högar med charken bredvid ostarna.
  3. Placera ut skålarna med cornichons och marmelad samt fröknäcke, torkade aprikoser och apelsin- och rosmarinkryddade valnötter. 

Kombinationer

  • Goda smakkombinationer att testa:

    • Blåmögelost, dadlar, apelsin- och rosmarinkryddade valnötter
    • Hårdost, fröknäcke och torkade aprikoser
    • Brie, fikonmarmelad och prosciutto
    • Chèvre, cornichons och fänkålssalami

Recept

  1. Apelsin- och rosmarinkryddade valnötter

    1. Apelsin- och rosmarinkryddade valnötter

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Gör kryddade valnötter och servera till ostbrickan! Här blandas valnötterna med apelsinzest och rosmarin innan de rostas i ugnen. Passar extra bra med salt mögelost och söta dadlar!

    Apelsin- och rosmarinkryddade valnötter
  2. Fröknäcke

    2. Fröknäcke

    Betyg 4.5 av 5.2109 personer har röstat
    Receptet har 435 kommentarer

    Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.

    Fröknäcke
  3. Glögg sour

    3. Glögg sour

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    En glögg sour är den perfekta drinken att servera vid juletid! Byt ut den varma glöggen men njut ändå av de goda kryddorna. Använd en äppelbaserad glögg för bästa smak!

    Glögg sour
  4. Friterad jordärtskocka med picklade senapsfrön

    4. Friterad jordärtskocka med picklade senapsfrön

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Jordärtskocka med picklade senapsfrön, färskost med pepparrot och smörgåskrasse är ett gott tilltugg. Den friterade jordärtskockan får en krispig utsida, men mjuk insida.

    Friterad jordärtskocka med picklade senapsfrön
  5. Julkryddig saltgurka med honung

    5. Julkryddig saltgurka med honung

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Julkryddad saltgurka med honung är en god twist på det klassiska tilltugget från öst. Den salta gurkan kryddas här med kanel, kryddnejlika och ingefära och är en perfekt mingelrätt!

    Julkryddig saltgurka med honung
  6. Crostini med rödkålssallad och sesamcrunch

    6. Crostini med rödkålssallad och sesamcrunch

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Crostini med rödkålssallad och sesamcrunch är en lättlagad munsbit med juliga smaker. Toppa crostini med en het majonnäs och tunt hyvlad rödkål. Avsluta med smul på panko och sesamfrön!

    Crostini med rödkålssallad och sesamcrunch
Ostfamiljer

Ostar är uppdelade i olika kategorier, så kallade ostfamiljer. 

  • Hårdost – bland annat Prästost, parmesan, cheddar, Comté och Gruyère.
  • Kittost – bland annat taleggio, Port Salut, Munster och Epoisses.
  • Blåmögelost – bland annat Kvibille Ädel, Gorgonzola, Roquefort, Danablu och Stilton.
  • Färskost – bland annat mascarpone, brillat-savarin, fetaost och ricotta.
  • Getost – bland annat chèvre, Buche de Chèvre och caprino.
  • Vitmögelost – bland annat brie och camembert. 

Artiklar Visar 1761 stycken

Annorlunda julmat

God jul!

Vi inspirerar dig till att laga ett julbord med klassiska julrätter med en twist.

Chokladfondant - så förbereder du inför festen

Ljuvlig dessert!

Att göra chokladfondant är mindre krångligt än du tror! Men hur vet man när den är färdig? Vilka formar passar bäst (funkar det med muffinsformar)? Kan man förbereda den i förväg om man ska ha stor fest? Här guidar vi dig till den perfekta chokladfondanten!

Baka med brynt smör

Brynt smör

Baka alla julens godsaker med brynt smör och brunt socker! Det ger de där nötiga karamelltonerna som är svåra att motstå. Allt från saftiga sticky toffee pudding med pepparkakssmak till biskvi i långpanna.

Mat i pita

Mat i pita

Pitabröd med god fyllning passar både en vardagskväll eller till helgens bjudning.