Tex-mex fest
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!
Visst är det trevligt att avrunda middagen med en ostbricka eller varför inte mingla in julen med härliga ostar? Här får du tips på en ostbricka med både milda och smakrika ostar, och på klassiska tillbehör som passar till ostbrickan!
Tips till ostbrickan: hemmagjort fröknäcke.
Finns det något festligare än en härlig ostbricka? Brie, hemmagjord färskost, Roquefort och en lagrad hårdost samsas på brickan tillsammans med kex och en ljuvlig marmelad. Bjud på detta när som helst, och det som är så bra med ost; det är det godaste som finns.
Schweizisk hårdost gjord på opastöriserad komjölk, lagrad i ca 6 månader. Karaktär: smakrik och fruktig med lagom sälta och syrlighet i smaken. Gott ihop med kex och frukter som äpple, päron eller plommonmarmelad.
Den mellanlagrade osten Folke med sin fräscha syrlighet och knäckiga sötma hittar du ingen annanstans än hos oss. Den är framtagen av ostexperter i Norrland med målet att skapa en ost som passar lika bra på frukostmackan som på ostbrickan. Osten är gjort på 100 procent svensk mjölk och namnet har svenska folket röstat fram.
Oh là là - vår klassiska brie tillverkas på pastöriserad komjölk i Frankrike. Den milda, gräddiga vitmögelosten har krämig konstistens och passar perfekt på ostbrickan tillsammans med färska fikon och rågkex. Lägg en bit på pepparkakan och upplev en liten smaksensation i munnen!
Lagrad Folke är lagrad i minst 12 månader och har en fräsch syrlighet med tydliga inslag av knäckig sötma. Denna smakrika godbit till ost passar utmärkt på smörgåsen, tärnad som snacks eller på ostbrickan.
Krämig färskost, smaksatt med vitlök och örter, pepparrot eller paprika och chili är aldrig fel på ostbrickan. Eller varför inte blanda den naturella varianten med säsongens färska örter och lite honung? Bre på ett salt kex och njut!
Krämig blåmögelost i två varianter; Piccanto med en pikant och något stark smak och Dolce med mild och krämig smak. Tillverkad i Italien av pastöriserad komjölk.
Ge blåmögelosten med sin sälta och starka smak en söt motvikt med fikonmarmelad. Om det finns färska fikon i säsong passar de också utmärkt till.
Salta, söta, grova och spröda - se till att det finns kex och tunnt knäcke som matchar ostarna.
Sötman i marmelad blir en bra motvikt mot lite starkare ostar, som exempelvis blåmögelost.
Bulla upp med färska jordgubbar, fikor, vindruvor, physalis och päron. Precis som med marmelad gifter sig sötman hos frukten bra med salt och lite starkare ostar.
Päron, hasselnötter och vitmögelost eller pinjenötter, honung och chevré. Nötter framhäver ostarnas nötiga smak. Möjligheterna är oändliga, men nötter som har en självklar plats på ostbrickan är valnötter, pinjenötter och pistagenötter, förutom hasselnöten ovan förstås! Eller varför inte karamelliserade mandlar?
Komponera din ostbricka utifrån olika kategorier om du vill. För enkelhetens skull kan man dela man in sorterna följande i sju huvudkategorier:
Går du i väntans tider och är sjukt sugen på ost? Ingen fara - det finns faktist ostar som även du får njuta av:
Källa: Livsmedelsverket
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!
Satsa på lyxiga snittar som intas på stående fot och fräscha drinkar på minglet.
Här tipsar vi om olika kombinationer där osten spelar huvudrollen.
Här får du tips och recept för att dryga ut middagen om du får besök vid middagsbordet.
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Vi har samlat recepten som passar för ett Valborg - oavsett om det blir regn eller sol!
Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
Vi har listat rätterna som är ett måste för Thanksgiving och bjuder på fakta om högtiden.