Mythbusting

5 myter om sötningsmedel

Blir man mer sötsugen, ökar risken för cancer, eller går man lättare upp i vikt om man konsumerar sötningsmedel? Här slår vi hål på 5 myter om det som många anser som en het potatis.

Sötningsmedel

Här går vi till grunden med vad som egentligen stämmer om sötningsmedel.

 1. 1. Minskar sötsuget av sötningsmedel?

  Nej. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle ligga till på det viset. Sötningsmedel som ämnen ökar inte sötsuget men söt smak (oavsett källa) tycker vi människor om och det vill vi ofta ha mer av.

 2. 2. Kan man få cancer av sötningsmedel?

  Nej. Sötningsmedel är vältestade ämnen och med de doser som förekommer i våra livsmedel, t ex läsk, så ska en normalkonsumtion inte innebära ökad cancerrisk. I de studier som gjorts har man testat betydligt högre doser än en normalkonsumtion skulle innebära, också det utan förhöjd risk som följd.

 3. 3. Ökar vikten av sötningsmedel?

  Noop! Många sötningsmedel är helt fria från kalorier medan andra innehåller pyttelite kalorier. Eftersom sötningsmedel har väldigt söt smak så används de bara i små mängder och därmed så blir kaloriinnehållet litet. Det är de sötade produkterna; bl a dryckerna och godiset, som är bovarna (men, ja, det finns fler än just sockerbovarna!) i dramat. De sötningsmedelsötade produkterna utgör inte stora energipåslag för gemene man och det gör att många faktiskt skulle vinna på att byta sötade livsmedel mot dessa.

 4. 4. Blir man hungrig av sötningsmedel?

  Nej. Man blir inte hungrig av sötningsmedel.

 5. 5. Lurar man kroppen att äta sött om man äter/ dricker något med sötningsmedel?

  Nej. Man äter sött när man äter mat med sötningsmedel så den söta smaken känner man men sötningsmedel tar helt andra vägar i kroppen än socker när det gäller metaboliseringen samtidigt som man inte ser samma respons i hjärnan som man kan se vid intag av livsmedel sötade med vanligt socker.

Artiklar (1425)

Fruktiga desserter

Mer dessert, mindre socker

Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

5 myter om ost

Får man finnar av ost? Och är hårdost nyttigare än krämig? Vi slår hål på myterna om ost!

Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.