Myter

Vad ska man äta när man är magsjuk?

När man blir magsjuk vill man ingenting hellre än att det ska gå över snabbt som sjutton. Häller du i dig citronsaft, äter du vitt bröd eller kokt fisk i hopp om att det ska hjälpa? Här tar vi hål på magsjukemyterna.
Här hittar du ett bra recept på egen vätskeersättning

Vad kan man äta när man är magsjuk?

Det finns många tips på vad man ska stoppa i sig när man är magsjuk. Avslagen cola, vit fisk eller en torftig brödbit som givetvis inte får innehålla några fibrer. Vi reder ut myterna runt vad man bör käla när man drabbats av den fruktade vinterkräksjukan. 

Någoting vi alla fall vet med säkerhet är att det är bra att dricka vätskeersättning när man är risig i kistan. Om du vill veta mer om diverse huskurer så slår vi hål på ett gäng av dem här.  

 1. 1. Svälja vitpepparkorn

  Den här gamla huskuren sägs göra att man kan undvika magsjuka när den är på intågande. När illamåendet startar så sväljer man helt enkelt några korn och rustar på så sätt kroppen för krig. Men nej, något vetenskapligt bevis för att det funkar finns inte. Detta är vad jag vet inte alls ens studerat, så vem vet, kanske funkar det av någon anledning? Farligt att testa är det ju i alla fall inte, men ha inte för höga förhoppningar.

 2. 2. Dricka avslagen cola

  Både ja och nej. När man är magsjuk så förlorar man bland annat vätska och socker. Då kan cola vara bra för fylla på med just det. Men saft funkar lika bra. Och om det är kolsyra eller inte har ingen betydelse.

 3. 3. Dricka blåbärssoppa

  Att dricka är viktigt när man är magsjuk eftersom man ofta förlorar stora mängder vätska. Med vätskan följer också socker och salter så därför behöver man försöka kompensera förlusterna med annat än bara vatten. I början är det också oftast lättare att dricka än att äta och då är blåbärssoppa superbra, precis som andra soppor.

 4. 4. Äta kokt potatis när man är magsjuk

  Inget dumt val alls vid magsjuka. Det är lättsmält och ger näring, kolhydrater (energi) och en gnutta salt (om du saltat vattnet vid kokning). Perfekt för att kroppen ska få tillbaka lite av det den förlorat.

 5. 5. Äta morotspuré

  Hmm, morotspuré säger ni...Ja, kokt morot, eventuellt som puré är snällt för magen och kan därför funkar bra när man är eller har varit magsjuk och magen är ur balans.

 6. 6. Äta kokt fisk

  Japp! Kokt fisk är lätt för magen att bryta ner och därför snällt och bra vid magsjuka. Salta gärna lite lätt så kompenserar du för de salter du förlorat genom kräkningar eller diarré.

 7. 7. Kokt vitt ris

  Ja, kokt vitt ris är skonsamt och snällt för magen. Kanske med lite kokt fisk till?

 8. 8. Äta formfranska när man mår illa

  Precis som annan lättsmält mat så är formfranska bra vid magsjuka. Ät brödet som det är eller rosta lite lätt. Fiberrikt bröd kan bli jobbigt att äta.

 9. 9. Pasta med smör

  Ja, när man kommit dit att man kan äta mat som behöver tuggas så kan pasta vara snällt. Smöret tillför lite fett och salt, men börja med små mängder i början.

 10. 10. Risavkok när man är risig i kistan

  Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle funka att dricka det vatten som man kokat riset i men vid en snabb googling eller kanske genom att checka med sina vänner så inser man snabbt att många har testat och att en del tycker att det har effekt. Fast vem vet hur den som testat mått om hon eller han inte druckit risavkoket? Nåja, när man kokar ris så fälls olika ämnen ut, t ex stärkelse som rent teoretiskt skulle kunna binda lite vätska i tarmen. Men den effekten kan man också få från t ex formfranska. I risavkoket finns också andra ämnen, som arsenik, så därför brukar rekommendationen snarare vara att skölja ris innan det kokas och hälla bort vattnet om det blivit över.

 11. 11. Ren citronsaft

  Vadå att bara svepa? Nej, det låter inte så snällt mot en redan irriterad mage. Citron är ju i sig rik på t ex vitamin C men att svepa ett glas ren citronjuice är nog att ta i. Sen ska ju citronen ta sig hela vägen ”från början till slut” och i båda ändar kan det vara irriterat så förse dig hellre med något som är skonsammare. Buljong eller kanske lite naturell yoghurt om det funkar med mejeriprodukter.

Artiklar (1433)

Köttfakta

10 myter om kött

Ska man salta köttet innan stekning och är det så att man inte ska ha färskt kött för länge i kylen? Vi sticker hål på köttmyterna och hjälper dig att välja rätt kött!

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Mythbusting

Mikromyter

Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.

Mjölkmyter

Myter om mjölk

Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?

Mythbusting

Myter om frukost

Blir du smartare och mindre hungrig om du äter frukost? Hmm, hur är det egentligen?

Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.