Mythbusting

Myter om fisk

Ska gravida undvika att äta fisk, kommer omega 3 från fiskar och blir du mer intelligent om du äter fisk? Kom igen, det är dags att slå hål på firremyterna!

6 myter om fisk

Att man blir smart av att äta fisk är kanske den vanligaste myten men är det sant eller falskt? Fortsätt läsa så får du snart reda på svaret!

 1. 1. Man ska inte äta insjöfiskar

  Nja, man ska absolut inte äta de ofta. Det beror på att de kan innehålla miljögifter som kvicksilver, dioxin och PCB i större utsträckning än annan fisk. De här gifterna ansamlas då i fettväven hos den som äter fisken och särskilt barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande bör se upp. Max 2-3 gånger per år kan man äta den här typen av fisk och det handlar exempelvis om sik från Vättern och Vänern.

 2. 2. Man bör äta fisk minst en gång i veckan

  Ja, och inte bara det! Man bör faktiskt äta fisk minst TVÅ-TRE gånger i veckan för att få i sig av allt nyttigt som fisken har i sig men också för att indirekt äta mindre av exempelvis rött kött som annars kanske hade hamnat på tallriken.

 3. 3. Det är skadligt att äta för mycket fisk

  Nja, inte skadligt direkt men när det gäller mat är lagom oftast det bästa. Variation är ett annat ledord som gör att man ökar sannolikheten att få i sig lagom mycket av de vitaminer och mineraler som behövs. Risken vid ett ”för stort” intag skulle kunna vara de miljögifter som kan följa med fisken och väljer man dessutom att äta bara någon sort så finns naturligtvis också risken att på längre få i sig lite för mycket av vissa näringsämnen och för lite av andra. En riktlinje är att äta fisk 2-3 gånger i veckan.

 4. 4. Omega 3 kommer från fiskar

  Nej, men det är sant att fisk ofta innehåller mycket Omega 3 (särskilt de feta sorterna som lax och makrill) och att också alger kan göra det. Omega 3 är en fleromättad fettsyra som till sin kemiska struktur har flera dubbelbindningar vilket innebär att fettet blir mjukt, även i kall temperatur. Det är en förutsättning för att fisken ska kunna röra sig smidigt i kalla sjöar och hav. Jämför med smör som innehåller väldigt lite av den här typen av fett och istället mer av det mättade, hårda fettet. Hur smidig hade den fisken varit i nollgradigt vatten om fettet till största del istället hade varit mättat?

 5. 5. Du ska undvika fisk när du är gravid

  Nej! Tvärtom! Fisk är superbra mat för den som är gravid och för bebisen i magen. I fisken finns det viktiga Omega 3-fettet som bland annat behövs för utvecklingen av fostrets hjärna och syn men också flera mineraler. Tänk bara på att undvika sorter som kan innehålla miljögifter. På Livsmedelsverkets hemsida finns tydliga listor över säkra sorter och sorter som inte bör ätas så ofta.

 6. 6.

  Nej! Tyvärr funkar det inte att sätta i sig en portion lax och att därefter förvänta sig att överprestera på matteprovet eller på jobbet, men Omega 3-fett som finns i de feta varianterna som lax, sill och makrill, är viktiga för att hjärnan ska fungera normalt.

Artiklar (1437)

Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!

Mythbusting

5 myter om ost

Får man finnar av ost? Och är hårdost nyttigare än krämig? Vi slår hål på myterna om ost!

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.