Bild laddas
Mythbusting

10 myter om detox

Gör detox att din sömn förbättras, du blir hejsan-svejsan-glad och du rensar kroppen från alla gifter? Eller? Nu är det dags att slå hål på myter om detox.

Funkar detox?

Stämmer alla fördelar vi har hört om detox? Här får du svaren!

 1. 1. Rensar en detox kroppen från gifter?

  Nej! I kroppen finns det mycket riktigt gifter som vi fått i oss via maten vi ätit och luften vi andats. En stor del av dessa finns lagrade i fettväven och vid hastig viktnedgång så kan dessa gifter frigöras ur fettväven. Men att detox som dietmetod eller detoxprodukter skulle kunna hjälpa till i denna process är långt ifrån bevisat. Här har ju kroppen flera organ som ju har till uppgift att rena kroppen, njurarna och levern exempelvis. Och de gör det bra i en frisk kropp!

 2. 2. Håller man sig frisk om man detoxar?

  Nej. En varierad kost i lagom mängd är ett sätt att öka sina chanser till ett friskare liv medan en detoxkur inte är det.

 3. 3. Blir man gladare och får mer energi?

  Ja, vissa människor upplever att de mår bra av att detoxa. Troligtvis är det kopplat till att man inte är nöjd med sin vanliga kosthållning och därmed så mycket gladare när man känner att man har karaktär, håller sig till de uppsatta ramarna och följer en strategi. Precis på samma sätt fungerar andra dieter, man mår bra av såväl dieten som gör att man kanske tappar något i vikt som det psykologiska att man faktiskt klarar det man sagt att man ska göra.

 4. 4. Balanseras må-bra hormoner som dopamin och serotonin när man detoxar?

  Nej det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle finnas ett sådant samband.

 5. 5. Är detox riskfritt?

  Nej. Kosten blir för det mesta väldigt ensidig så det kan inte rekommenderas över längre tid även om det inte är farligt för en frisk människa att hålla på med under en kortare period. Men, det finns grupper som definitivt bör avstå detox; gravida, njursjuka, diabetiker och de som lider av, eller riskerar, ätstörningar exempelvis.

 6. 6. Blir sömnen bättre?

  Nej, inte per automatik men återigen, den som äter ohälsosamt normalt och som detoxar i en period kan känna sig lättare till såväl kropp som själ och det kan minska stress och oro och påverka sömnen positivt.

 7. 7. Kan tarmsjukdomar som laktosintolerans, glutenintolerans, IBS och Crohns sjukdom förbättras?

  Nja, med viss modifikation. Det finns vissa kroniska tarmsjukdomar där patienten med hjälp av dietist inom sjukvården äter exempelvis flytande under en period för att låta tarmarna vila. Man skulle kunna säga att det är en slags detox som kan ha god medicinsk effekt och som sker under kontrollerade former så att patienten får i sig tillräckligt av alla näringsämnen och energi. Den som är laktos- eller glutenintolerant blir dock inte bättre av detox, då hjälper enbart laktos- respektive glutenfri kost och då kan tarmfloran bli normal igen.

 8. 8. Kan man uppleva en minskad stress?

  Ja så skulle det kunna vara för de människor som tycker att mat är jobbigt, tråkigt och krävande och som genom detox slipper ett moment i vardagen. Och för de människor som upplever stress av att äta okontrollerat och som med detox får strikta ramar att följa under en period. Och när det fungerar så känns det lite lättare men man ska komma ihåg att detox inte är något att rekommendera över en längre period.

 9. 9. Repareras och förnyas cellerna?

  Japp! Det gör cellerna hela tiden, varje sekund, alla dagar i veckan, året om – oavsett detoxande eller inte detoxande. Det är ett av skälen till att det är värdefullt att hitta bra kostvanor som funkar för en för då har cellerna bättre material att byggas upp av.

 10. 10. Förbättras ämnesomsättningen och förbränningen?

  Nej, ämnesomsättningen beror på en rad faktorer; ålder, kön, kroppssammansättning och fysik aktivitetsnivå bland annat. Vissa livsmedel och ämnen kan ha minimal påverkan på vår förbränning, däribland chili, men effekterna är så små att de inte gör någon skillnad på det stora hela. Så att detox som metod skulle kunna påverka är inte sant.

Dietisten tipsar!

Därför behöver du magnesium

Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Bild laddas
Mythbusting

5 myter om choklad

Får man dålig hy av choklad? Är mörk choklad är nyttigare? Nu slår hål på chokladmyterna.
Bild laddas
Socker

Hur påverkar socker kroppen?

Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Bild laddas
Sockerchock!

Därför fastnar barn i sockerfällan

Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Bild laddas
Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas
Fyll på med vätska!

Orka mer med rätt vätskebalans

Så här får du i dig tillräckligt med vätska för att klara hela träningspasset!
Bild laddas
Tips!

Så undviker du järnbrist

Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Bild laddas
Vad får du i dig?

Få koll på näringsdeklarationen

Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Bild laddas