Koka perfekt ris

Matskola

Ja, hur kokar man ris utan att bränna botten? Det ska vi guida er genom nu! För det finns faktiskt ett sätt som lovar perfekt ris varje gång. Häng med!

Koka ris

Säg hejdå till bränt ris för alltid! Här visar vi steg för steg hur du kokar perfekt ris varje gång.

Koka ris steg för steg:

  1. En person häller en vit vätska från en stor glasskål genom en sil ner i en mindre skål.

    1. Skölj riset

    Börja med att skölja riset i kallt vatten genom en sil så att inga riskorn smiter ut.

  2. En person håller i ett stekjärn med vatten i ett kök.

    2. Koka riset som pasta

    Koka upp en kastrull med MYCKET vatten, på samma sätt som du kokar pasta. På detta sätt kommer inte riset bränna fast i botten, hur smart? Salta och häll ner riset i vattnet och låt sjuda utan lock (så vattnet inte kokar över) så länge som det står på risets förpackning.

  3. En person häller ris från en kastrull genom en sil över en skål.

    3. Häll ut vattnet

    Häll av vattnet genom en sil som fångar upp riskornen och låt vattnet rinna av. Riset kan gärna stå och ånga av sig lite så blir det liksom ännu bättre.

  4. En person håller en skål med ris medan någon häller mer ris i skålen.

    4. Klart!

    Ta-da! Perfekt ris! Härlig konsistens, luftigt, fint och inte bränt. Precis lika enkelt som att koka pasta!

Artiklar Visar 373 stycken

Salta på rätt sätt

Saltskola!

Salt är en av de viktigaste grundsmakerna och fungerar som en smakförhöjare i, i princip, all matlagning. Men hur gör man för att få till den perfekta biffen, hur mycket salt ska det vara i pastavattnet och hur saltar man när man kokar grönsaker?

Safta, sylta och lägg in

Matskola

Att safta och sylta är enkelt. Här får du tips om hur du saftar och syltar OCH goda recept

Dela en hummer!

Matskola

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.

Surdegsgrund

Matskola

Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.