Skonsamma tips

Miljövänliga tips när du tvättar

Genom att tvätta kläder klokare minskar vi vår påverkan på naturen. Alla kan vi göra någonting därför vill vi dela med oss av några tips på hur du kan tvätta på ett sätt som är skonsamt både för miljön och dig.
Titta hit för fler smarta hushållstips.

Tvätta klokt och skonsamt

Här hittar du tips på hur du kan tänka på miljön och tvätta rent på samma gång. 

 1. 1. Behöver plagget tvättas?

  Tänk efter en och två gånger innan du slänger dina kläder i tvättmaskinen.  Behöver klädesplagget verkligen tvättas eller räcker det med en hederlig vädring? Andra alternativ kan vara att skölja upp plagget eller tvätta det för hand. 

 2. 2. Tvätta på natten

  Tvätta gärna dina kläder under de mer hållbara eller gröna timmarna på dygnet, nämligen under sen kväll eller nattetid. Under dessa timmar förbrukas det mindre el i vårt samhälle och energin kommer då mest troligt ifrån förnybara källor som sol-, vind- eller vattenkraft.

  När vi använder som mest el i samhället, under sen eftermiddag och kväll, då räcker nämligen inte energin från våra förnybara källor utan då används istället energi från våra icke-förnybara källor, det vill säga de mindre miljövänliga alternativen.

  Har du en "timer" på din tvättmaskin, ställ då in tvättprogrammet att starta under natten. Det är även under dessa timmar som elpriset brukar vara som billigast. Win win!

 3. 3. Välj miljömärkt tvättmedel

  Miljön är ju faktiskt det finaste vi har och utsläppen när vi tvättar påverkar ju miljön och naturen - negativt. Väljer du ett miljömärkt tvättmedel blir påverkan på miljön mindre än om du väljer ett icke miljömärkt alternativ. 

 4. 4. Dosera för lite tvättmedel

  Var noga när du doserar mängden tvättmedel. Att vi överdoserar tvättmedel är en av de största anledningarna till att vi belastar miljön i onödan när vi tvättar. De flesta tvättmedel är idag koncentrerade, så ta gärna mindre tvättmedel än vad du tror, chansen är då stor att du doserar rätt. 

  Är plaggen bara lätt smutsade och fyller du inte en hel maskin - tar du ännu mindre. 

  För mycket tvättmedel gör att tvättmaskinen kan få svårare att skölja ur smutsen. Och i värsta fall stannar tvättmedlet kvar i kläderna och kan då orsaka hudirritationer. Och tvätten blir inte renare.

  Fundera även om du verkligen behöver använda sköljmedel.

 5. 5. Mjukt eller hårt vatten?

  80% av Sveriges befolkning bor i områden med mjukt vatten. Så du kan med största sannolikhet välja den lägre doseringen för mjukt vatten i doseringsanvisningarna. Är du osäker, kontakta din kommun för
  mer information.

 6. 6. Tvätta alltid med full maskin

  Halvfulla tvättmaskiner gör att det går åt mer energi per tvättat plagg.

 7. 7. Skippa förtvätten

  De flesta av oss använder ett plagg en dag eller två och slänger det i tvättkorgen. Det gör att man lugnt kan hoppa över förtvätten. Vid kraftigt nersmutsade plagg så är det bättre att välja det längre tvättprogrammet.

 8. 8. Välj alltid rätt tvättprogram

  Tvätten kan faktiskt bli ren redan från 30 grader med rätt tvättmedel! Och kan du korta ner tiden för ditt tvättprogram, gör gärna det.  

 9. 9. Förbehandla svårare fläckar

  Om du förbehandlar fläckar då löser du upp fläckarna och risken minskar för att du måste tvätta om plagget.

 10. 10. Följ tvättråden i plaggen

  Att tvätta på för höga gradantal gör att det går åt mer energi.

 11. 11. Torka tvätten smart

  Att lufttorka tvätt är det miljövänligaste sättet att få en tvätt torr. Men det är inte alla av oss som har den möjligheten. Då kan det vara skönt att veta att en bra centrifugering också kan vara snällare mot miljön! Det går åt mycket mindre energi till att centrifugera bort vattnet jämfört med att torka torrt en
  dåligt centrifugerad tvätt i eldrivna torkskåp eller torktumlare.

  Kör man en helt fylld torktumlare spar man såklart energi jämfört med om man kör en halvfull. Men överfulla torkskåp drar mer energi för att få tvätten
  torr än om man hänger tvätten så det kommer luft mellan plaggen - då torkar de snabbare.

 12. 12. Rengör tvättmaskinen regelbundet

  Tar du hand om din tvättmaskin får du alltid rena och
  fräscha kläder. Då behöver du inte tvätta lika ofta.

  Läs också: Så rengör du tvättmaskinen. 

Tänkvärt om tvätt

Om handtvätt

Vissa textilier kräver handtvätt. Sådana textilier kräver så kallad ”skontvätt”.
Det betyder att du ska vara extra noggrann med att använda rätt temperatur och tvättmetod. Använd flytande ICA Skona, som lättare löser och fördelar sig i tvättvattnet än ett tvättmedel i pulverform. Använder du pulvertvättmedel är det viktigt att det blir helt upplöst. Men det är klokast att läsa tvättinstruktionerna i plagget noga.

Om fläckar

Det flesta fläckar går bort i vattentvätt och med vårt nya ICA Skona tvättmedel. Vid svårare fläckar använd ICA fläckborttagningsmedel.

 • Ta bort fläcken så snart som möjligt. Det är lättare när den är färsk.
 • Gör ett blindprov i till exempel i en söm eller annat ”gömt” ställe och testa att tyget tål behandlingen och att inte en ny större fläck uppstår.
 • Fläckar skall lösas upp, inte gnidas bort.

Om sköljmedel

Vissa plagg blir lätt statiska vilket gör att plagget ofta klistrar mot huden
eller mot andra textilier, eller får du som en elektrisk stöt.
Med ICA Skona sköljmedel tar du bort det statiska och gör plagget mjukt.

Om allergier

Du som är känslig för dofter eller har känslig hud gör klokt i att välja parfymfria produkter som är godkända av Astma- och allergiförbundet. I ICA Skonas
tvättprodukter finns parfymfria alternativ. ICA Skonaprodukt med doft är
alltid milt parfymerad.

Artiklar (335)

Bästa råden!

Få bort rödvinsfläckar!

En rödvinsfläck är aldrig välkommen. Det finns sätt att få bort den - här är våra tips!

För klimatsmarta val!

Klimatguidade recept

Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!