Matskola

Göra stekta dumplings

Kinesiska dumplings fyllda med svamp är trevligt matpyssel där gärna flera kan hjälpas åt att kavla, fylla och vika degknytena tillsammans. Här visar vi hur du lyckas med dina egna dumplings.
TIPS: Hitta direkt till alla våra recept på dumplings och fyllningar.

Så här gör du dumplings

För att lyckas är det viktigt att dumplingdegen är smidig och väl bearbetad. Själva vikningen är lättare än det verkar bara man nyper ihop degknytena ordentligt så att fyllningen inte ramlar ut. De här vegetariska dumplingarna serveras stekta men de går lika bra att koka eller ångkoka.

  1. En träbricka med grönsaker, bröddeg och matvaror står på ett bord.

    1. Gör degen

    Börja med att göra degen som bör vila i ca två timmar. Blanda mjöl och vatten och knåda i en bakmaskin tills degen släpper från sidorna och är smidig. Täck med en handduk.

  2. En person häller hackade grönsaker från en skärbräda till en stekpanna på spisen.

    2. Gör fyllningen

    Skala och riv vitlök och ingefära. Finhacka chilin och skiva löken. Grovhacka svampen och stek i olja så den blir knaprig. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen och stek i några minuter. Smaka av med salt. Ta av från värmen och låt svalna.

  3. En person skär deg i bitar på ett mjöligt underlag med en kniv.

    3. Knåda och dela degen

    Knåda degen, strö på mjöl. Dela degen och rulla ut till rullar ca 2 cm i diameter. Dela varje rulle i bitar på 1 cm. Lägg bitarna en och en på ett mjölat fat och strö över vetemjöl.

  4. En person kavlar ut deg med en kavel på ett mjöligt underlag.

    4. Kavla ut

    Kavla ut degbitarna. Håll i en degbit och snurra runt den med ena handen och kavla ytterkanterna runt om med den andra. Den ska bli lite tjockare än en pepparkaka men med tunnare kanter.

  5. En person håller en dumpling med fyllning och använder en pincett för att justera innehållet.

    5. Lägg på fyllning

    Lägg i en dryg tesked fyllning i mitten av en degrundel.

  6. En person knådar en liten deg på en yta.

    6. Vik till halvmåne

    Vik ihop degrundeln till en halvmåne, nyp ihop längst upp, men lämna ändarna öppna.

  7. En person formar en degbit med händerna på en yta med mjöl.

    7. Nyp ihop

    Tryck upp änden på halvmånen mot mitten så det blir två öron. Nyp ihop ena örat mot mitten av halvmånen och den andra utåt. Gör likadant på andra sidan. Lägg de nyvikta dumplingarna en och en på ett mjölat fat.

  8. En person häller vätska från ett litet glas över dumplings i en skål, med en tallrik synlig i bakgrunden.

    8. Stek i olja och vatten

    Hetta upp olja en stekpanna, lägg i dumplingarna i ett lager och tillsätt ca 1/2 cm vatten. Lägg på ett lock, koka bort vattnet och ta upp dumplingarna när de fått färg på undersidan.

  9. Fyra dumplings ligger på en rutig yta bredvid en skål med sesamfrön.

    9. Servera och njut

    Servera dumplingarna nystekta med en dippsås. Stekta dumplingar ska vara bruna och knapriga på undersidan och mjuka på översidan.

Fler härliga dumplingsrecept

Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära

Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära

Betyg 4.7 av 5.24 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.

Lakto-ovo-vegetariska japanska gyoza dumplings, även kallade potstickers, med en fyllning av tofu, shiitake och ingefära. De ångas och steks i panna för en krispig stekyta men ångkokt insida. Med färdig dumplingsdeg blir tillagningen både snabb och enkel!

Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära
Dumplings med kyckling, ingefära och hoisinsås

Dumplings med kyckling, ingefära och hoisinsås

Betyg 3.6 av 5.22 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.

Kycklingfärs och den asiatiska kryddvärlden är riktigt bra smak-kompisar. Dumplings är kul matpyssel för hela familjen eller kompisgänget, gör många när ni ändå är igång – de är försvinnande goda!

Dumplings med kyckling, ingefära och hoisinsås
Wonton med räkor och chiliolja

Wonton med räkor och chiliolja

Betyg 4.9 av 5.11 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer

Kinesiska dumplings, också kallade wontons, kan fyllas med allt från kött och fisk till grönsaker. Dessa goda och smakrika degknyten har en fyllning av vannameiräkor och gräslök och serveras med fördel tillsammans med het chiliolja.

Wonton med räkor och chiliolja

Artiklar Visar 1697 stycken

Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!

Recept

Bjud på dumplings!

Dumplings är ett superroligt matpyssel! De färdiga knytena kan friteras eller ångas.

Matskola

Skär mango i kuber

Här visar vi steg för steg hur du skär mangofrukt till finfina bitar.

Matskola

Tortelloni

Vi visar steg för steg hur man gör egen tortelloni och får till magiskt god fylld pasta!

Matskola

Egen bearnaisesås

Här visar vi steg för steg hur du enkelt lyckas med egen bearnaisesås med dragon.

Tips för bästa resultat

Laga mat i ångkorg

Här lär du dig, steg för steg, att laga nyttig och god asiatisk mat i ångkokare av bambu.

Duka & dekorera

Servettvikning mussla

Här visar vi steg för steg hur du gör en snygg dukningen med servettvikningen musslan.