Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Stekta svampdumlings med dippsås

Kinesiska dumplings fyllda med svamp är ett trevligt matpyssel där gärna flera kan hjälpas åt att kavla, fylla och vika degknyten. För att lyckas är det viktigt att dumplingdegen är smidig och väl bearbetad. De här vegetariska dumplingarna serveras stekta men de går lika bra att koka eller ångkoka.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 50 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dumplingdeg: Börja med att göra degen som bör vila ca två timmar i rumstemperatur. Blanda mjöl, vatten och ägg i bakmaskinens bunke. Arbeta degen tills den är smidig och släpper från bunkens sidor. Täck bunken med handduk.
  2. Fyllning: Skala och riv vitlök och ingefära. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Ansa och skiva salladslökarna. Ansa och grovhacka svampen.
  3. Stek svampen i oljan i en stekpanna så den blir knaprig. Tillsätt övriga ingredienser och stek några minuter. Krydda med salt. Ta av från värmen och låt svalna.
  4. Knåda degen, strö på mjöl. Dela degen, rulla ut varje del till rullar ca 2 cm i diameter. Dela varje rulle i bitar på 1 cm. Lägg bitarna på ett mjölat fat och strö över vetemjöl.
  5. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord till rundlar. Håll i en degbit med ena handen och snurra den allt eftersom man kavlar ytterkanterna runt om med den andra handen.  De ska bli lite tjockare än en pepparkaka men med tunnare kanter. De behöver inte bli cirkelrunda utan kan vara lite ojämna.
  6. Lägg en dryg tesked fyllning i mitten av varje degrundel. Vik ihop degrundeln till en halvmåne, nyp ihop längst upp i mitten, men lämna ändarna öppna. Tryck upp den öppna änden av halvmånen mot mitten så det blir två öron. Nyp ihop ena örat mot mitten av halvmånen och den andra utåt. Gör likadant på andra sidan. De färdigvikta dumplingarna ska bli lite böjda.
  7. Lägg de nyvikta dumplingarna en och en på ett mjölat fat.
  8. Till stekning: Stek dumplingarna i omgångar. Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i dumplingarna i ett lager och tillsätt vatten så att det når ca 1/2 cm upp i stekpannan.  Lägg på ett lock, koka bort vattnet och ta upp dumplingarna när de fått färg på undersidan.
  9. Dippsås: Blanda alla ingredienser och smaka av med sesamolja.
  10. Servera dumplingarna nystekta med dippsås. Stekta dumplingar ska vara bruna och knapriga på undersidan och mjuka på översidan.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein.
Innehåller gluten och ägg.

Ingredienser

Portioner: 50 st
Dumplingsdeg
  • ca 1 l vetemjöl (1 l motsvarar 600 g)
  • ca 3 dl vetemjöl special (3 dl motsvarar 165 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 litet ägg
Fyllning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk riven ingefära
  • 1 röd peppar
  • 4 salladslökar
  • 400 g blandad svamp t ex shiitake och kastanjechampinjon
  • 4 msk olja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 tsk Five spices
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk soja
  • 1 tsk salt
Till stekning
  • olja
Dippsås
  • 1 dl ljus soja
  • 1/2 dl risvinäger
  • 2 msk sesamfrön
  • några droppar sesamolja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2793 kJ / 667 kCal