Tvätta smart

Så här rengör du tvättmaskinen

Tar du hand om din tvättmaskin och rengör den regelbundet får du alltid rena och fräscha kläder. Samtidigt förlänger du livslängden på maskinen med flera år. Med mindre tvätt och färre tvättmaskiner spar du även på miljön. Win win!
Ska du städa? Se hit för smarta hushållstips.

Tips för en ren tvättmaskin

 1. 1. Lufta doseringsfack och trumma

  Låt doseringsfack och lucka stå öppet efter du har tvättat så maskinen torkas ut mellan varven och du slipper dålig lukt som kan påverka tvättresultatet.

 2. 2. Rengör tvättmaskinen ordentligt

  Några gånger per år bör du rengörs din tvättmaskin ordentligt. Det finns  förprogrammerade program på de flesta tvättmaskiner idag.

  Ett beprövat husmorsknep är att blanda fyra matskedar bikarbonat med fyra matskedar vatten, som du rör ihop till en smet som du häller i doseringsfacket. Samtidigt häller du fyra deciliter ättika i trumman. Sen kör du en tom maskin på hög värme. Rengör sedan trumma och öppningen med vatten. 

  Du kan även slänga in en dikmedelstablett i trumman. 

 3. 3. Rengör doseringsfacket

  När du ska rengöra doseringsfacket är en diskborste ett bra hjälpmedel. Gör detta kontinuerligt. 

 4. 4. Rengör filtret

  Rengör filtret i tvättmaskinen. Här samlas klädfibrer, hårstrån och allt som åkt med in i maskinen genom fickor på kläderna. Har du tur kan du ju bli rik på kuppen. 

 • Upptäck ICAs tvätt och rengöringsprodukter

  Upptäck ICAs tvätt och rengöringsprodukter

  Det ska vara enkelt att hålla rent och fräscht! Med våra egna varor för disk, tvätt och städ får du prisvärda produkter som är effektiva mot smutsen men även borstar, moppar, trasor och annat smart som förenklar städningen. 

Tänkvärt om tvätt

Om handtvätt

Vissa textilier kräver handtvätt. Sådana textilier kräver så kallad ”skontvätt”.
Det betyder att du ska vara extra noggrann med att använda rätt temperatur och tvättmetod. Använd flytande ICA Skona, som lättare löser och fördelar sig i tvättvattnet än ett tvättmedel i pulverform. Använder du pulvertvättmedel är det viktigt att det blir helt upplöst. Men det är klokast att läsa tvättinstruktionerna i plagget noga.

Om fläckar

Det flesta fläckar går bort i vattentvätt och med vårt nya ICA Skona tvättmedel. Vid svårare fläckar använd ICA fläckborttagningsmedel.

 • Ta bort fläcken så snart som möjligt. Det är lättare när den är färsk.
 • Gör ett blindprov i till exempel i en söm eller annat ”gömt” ställe och testa att tyget tål behandlingen och att inte en ny större fläck uppstår.
 • Fläckar skall lösas upp, inte gnidas bort.

Om sköljmedel

Vissa plagg blir lätt statiska vilket gör att plagget ofta klistrar mot huden
eller mot andra textilier, eller får du som en elektrisk stöt.
Med ICA Skona sköljmedel tar du bort det statiska och gör plagget mjukt.

Om allergier

Du som är känslig för dofter eller har känslig hud gör klokt i att välja parfymfria produkter som är godkända av Astma- och allergiförbundet. I ICA Skonas
tvättprodukter finns parfymfria alternativ. ICA Skonaprodukt med doft är
alltid milt parfymerad.

Artiklar (210)

Bästa råden!

Få bort rödvinsfläckar!

En rödvinsfläck är aldrig välkommen. Det finns sätt att få bort den - här är våra tips!