Surdegsgrund
Matskola
Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.
Kavla upp!
Kul att du vill baka surdegsbröd! I den här nybörjarguiden använder vi färdig surdeg som du använder direkt tillsammans med lite färsk jäst i degberedningen - ett enkelt sätt att komma igång med bakningen om du inte har tid att mata en surdegsgrund.
Att baka surdegsbröd hemma är både roligt och belönande. Med några enkla steg kan du skapa ett ljuvligt hembakat surdegsbröd. Här guidar vi dig genom processen – från planering till gräddning.
Innan du börjar, se till att du har alla ingredienser hemma:
För bästa resultat:
Blanda ihop vatten, jäst och surdeg. Tillsätt sedan mjöl och salt och blanda samman degen med händerna. Låt stå täckt med bakduk i 30 minuter (s.k. autolys - ett viktigt steg för att utveckla gluten).
Knåda sedan degen tills den blir en elastisk och seg boll.
Jäsningen är viktig för brödet och ger det volym, arom och en fin struktur. Det finns olika jäsningsmetoder som kan vara bra att veta lite mer om.
Du kan låta degen jäsa i en täckt bunke i rumstemperatur och skyddad från drag. Den omgivande temperaturen spelar en stor roll för jäsningen och sommartid kan processen gå mycket snabbare när det är varmt inomhus. När degen har dubblats i storlek är den klar. Du kan också testa om brödet jäst färdigt genom att trycka en liten grop i degen - om degen fjädrar tillbaka är degen färdigjäst.
En annan jäsningsmetod är kalljäsning då degen jäser i kylskåpet. Täck degskålen med plast och ställ in i kylen i ca. 12-14 timmar. Den långsamma jäsningen gör att smakerna i mjölet utvecklas mer vilket ger brödet en mer nyanserad smak.
Mjöla bakbordet ordentligt och häll försiktigt ut degen. Forma degen varsamt till önskad form – rund, avlång eller i form. Lägg i jäskorg eller på bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa under bakhandduk i ytterligare 1–2 timmar.
För att avgöra om jäsningen är klar kan du trycka en liten grop i degen, stannar gropen kvar är degen färdigjäst.
Efter den andra jäsningen är det dags att skåra degen. Ta en riktigt vass kniv eller ett rakblad och skär en skåra på ca 0,5 cm över hela brödet. Låt snittet gå över hela degen och långt ner på bägge sidor. Man skårar brödet för att det inte ska spricka okontrollerat under bakningen.
Värm ugnen till temperatur som anges i receptet. Använd normal över- och undervärme (ej varmluft). När brödet är färdiggräddat - låt det svalna på galler.
Skär upp en stor skiva, bred på smör och njut!
Matskola
Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.
Utan gluten
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Klimatsmart
Ta vara på resterna från juicningen och stoppa dem i bröddegen. Inget svinn, vinn-vinn!
Matskola
Här visar vi steg för steg hur du bakar knäckebröd.
Trend!
Vi visar hur du gör focaccia-konst!
Steg för steg
Prova detta läckra bröd med smak av dill och ost till din nästa middagsbjudning eller kräftskiva! Nedan visar vi hur du gör steg-för-steg för att du ska kunna njuta av detta läckra bröd flera gånger om.
Gott & näringsrikt
Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!
Extra gott!
Välj och vraka bland 10 goda recept på topping till focaccia.
Sött och salt!
Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa!