10 myter om kött
Köttfakta
Ska man salta köttet innan stekning och är det så att man inte ska ha färskt kött för länge i kylen? Vi sticker hål på köttmyterna och hjälper dig att välja rätt kött!
Myter
När man blir magsjuk vill man ingenting hellre än att det ska gå över snabbt som sjutton. Häller du i dig citronsaft, äter du vitt bröd eller kokt fisk i hopp om att det ska hjälpa? Här tar vi hål på magsjukemyterna.
Här hittar du ett bra recept på egen vätskeersättning
En gammal huskur säger att man ska svälja några pepparkorn vid första tecken på illamående. Något vetenskapligt stöd finns inte – men det är inte farligt att testa. Ha bara inte för höga förhoppningar.
Både ja och nej. Cola kan hjälpa till att fylla på vätska och socker – men saft funkar lika bra. Kolsyra spelar ingen roll.
Vid magsjuka förlorar kroppen både vätska, salter och socker. Drick gärna vätskeersättning – och i början är soppor, som blåbärssoppa, ofta lättare än fast föda.
Lättsmält, näringsrik och full av energi. Kokt potatis ger kroppen kolhydrater och lite salt – perfekt när du behöver återhämta dig.
Hmm, morotspuré säger ni...Ja, kokt morot, eventuellt som puré är snällt för magen och kan därför funkar bra när man är eller har varit magsjuk och magen är ur balans.
Kokt fisk är snällt för magen, det är lätt att bryta ner och skonsamt för kroppen. Lite salt i kokvattnet hjälper till att ersätta förlorade salter.
Ja, kokt vitt ris är skonsamt och snällt för magen. Kanske med lite kokt fisk till?
Precis som annan lättsmält mat så är formfranska bra vid magsjuka. Ät brödet som det är eller rosta lite lätt. Fiberrikt bröd kan bli jobbigt att äta.
Ja, när man kommit dit att man kan äta mat som behöver tuggas så kan pasta vara snällt. Smöret tillför lite fett och salt, men börja med små mängder i början.
Många har testat att dricka risvattnet, men det finns inget vetenskapligt stöd. Stärkelsen kan teoretiskt binda vätska i tarmen – samma effekt får du från t.ex. formfranska. Risavkok kan även innehålla arsenik, så det är bättre att skölja riset och hälla bort vattnet.
Citron innehåller C-vitamin, men att svepa ett glas ren juice är tufft för en irriterad mage. Välj hellre något snällare – som buljong eller naturell yoghurt om du tål mejeriprodukter.
Köttfakta
Ska man salta köttet innan stekning och är det så att man inte ska ha färskt kött för länge i kylen? Vi sticker hål på köttmyterna och hjälper dig att välja rätt kött!
Allt du vill veta om halloumi
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Mythbusting
Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.
Mythbusting
Blir du smartare och mindre hungrig om du äter frukost? Hmm, hur är det egentligen?
Mjölkmyter
Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?
Matskola
Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Här dyker vi ner i benmärgsbuljong och bjuder på ett värmande recept mot höstrusk och kyla
Matnyttiga tips och mättade recept för dig som vill sätta ihop en perfekt sallad året om.
Favoriter!
Här tipsar vi om våra godaste chiligrytor - både vegetariska och med kött!