Så skalar och äter du kräftor på bästa sätt

Kräftskick!

Klorna, stjärten eller huvudet först? Ja, hur äter man egentligen kräftor på bästa sätt? Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Tips: här finns alla recept för din kräftskiva!

Så skalar du kräftor

Det kan låta som en enkel grej, men bara om du gör rätt! Här visar vi därför steg för steg hur du skalar kräftor på bästa sätt. 

  1. En person håller en kokt kräfta på en marmoryta.

    1. Sug och slurpa

    Börja med att lokalisera var magen på kräftan är. Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i.

  2. En person håller en liten kräfta mellan fingrarna på en ljus yta.

    2. Bryt loss klor

    Nu över till klorna. Bryt först loss "benen" från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje ben.
     

  3. En person skalar en chili på en marmoryta.

    3. Knäck klon

    Knäck klon, är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller den spetsiga delen av klon underlättar.

  4. En person öppnar en kokt hummer på en marmoryta.

    4. Våga smöret

    Efter klorna är det dags för kräftsmöret - något som många hoppar över. Gör inte det, det är bland det göttigaste på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudet.

  5. En person skär upp en kräfta med en kniv på en yta.

    5. Skrapa ut smöret

    Lossa skölden som sitter strax bakom kräftans ögon och pilla ut det gula kräftsmöret.
     

  6. En person håller och bryter en korv med händerna på en marmoryta.

    6. Sist men inte minst - ta loss stjärten

    Avslutar gör du med den allra största biten på kräftan - stjärten. Knäck loss skalet på stjärten genom att bryta loss skalflikarna som sitter längs med stjärtens sidor. Lossa försiktigt skalet så att stjärten behålls hel.

  7. En person håller en skaldjursdel mellan fingrarna över en marmoryta.

    7. Bort med strängen

    Dra därefter loss den lilla sträng som sitter på ovansidan. Där under hittar du tarmen som du också drar bort men låter bli att äta.

  8. En öppen smörgås med skaldjur, garnerad med dill och en limeklyfta, ligger på en marmoryta.

    8. Den som spar han har

    Antingen äter du genast upp stjärten eller så jobbar du dig vidare och sparar kräftstjärtarna tills du har tillräckligt många att lägga på till exempel en bit rostat bröd med en klick majonnäs.

Kräftlära

Hur många kräftor räknar man per person?

Säsongen för kräftskivor är här och vi är många som frågar oss: hur mycket kräftor ska jag köpa per person?

Beräkna mellan 500 g–1 kg kräftor per person till kräftskivan. Det kan såklart variera beroende på hur mycket eller lite gästerna älskar kräftor! Räkna med mer om sällskapet är riktigt kräftsugna, och mindre om kräftorna serveras med många olika tillbehör.

Artiklar Visar 1730 stycken

Kräftskivans historia

Historielektion!

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Kräftskiva och gravid

Gravid på kräftskivan

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.

Kräftskiva 2025

Kräftfest på vår signal!

Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.

Lekar kräftskiva

Ta fram din barnsliga sida!

Kräftskivan är räddad! Vi har lekarna och underhållningen för just din kväll!