ÖVER 60 MIN | Medel

Vörtbröd med russin

Vörtbröd är ett måste till jul, en riktig klassiker på julbordet! Det kryddiga, saftiga matbrödet är bakat med rågsikt, sirap, porter och vörtmix. I vårt recept har vi dessutom tillsatt goda russin som bidrar med sötma och smak.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 limpor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm portern till 37°C. Smula jästen i bunken till en köksmaskin. Tillsätt porter och vörtmix och rör tills jästen löses upp.
  2. Tillsätt vetemjöl och blanda i köksmaskinen på låg hastighet ca 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 30 minuter. Blötlägg russinen i vattnet.
  3. Tillsätt rapsolja, mörk sirap och rågsikt i degen och blanda i köksmaskin 10 minuter på medelhastighet. Tillsätt salt och blanda ytterligare 5 minuter. 
  4. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Häll av vattnet från russinen och tillsätt dem, knåda hastigt ihop. Dela degen i två lika stora delar (för 2 limpor). Forma till runda bollar, låt vila 10 minuter. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250°C.
  6. Grädda brödet i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200°C efter 5 minuter. Baka ytterligare ca 25 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98°C. 
  7. Pensling: Värm sirap med vatten i en kastrull. Pensla det varma brödet med sirapsvattnet. Stjälp upp på galler och låt svalna.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten per limpa.

Ingredienser

Portioner: 2 limpor
  • 3 dl porter
  • 50 g färsk jäst
  • 1 påse vörtmix (à 75 g)
  • 6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)
  • 1 dl russin
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl mörk sirap
  • 4 dl rågsikt (4 dl motsvarar ca 220 g)
  • 3/4 msk salt
Pensling
  • 1/2 dl sirap
  • 2 msk vatten

Näringsvärde
Per portion

Energi 7248 kJ / 1732 kCal