Vörtbröd med russin

82
35
Vörtbröd med russin

Vörtbröd är ett måste till jul, en riktig klassiker på julbordet! Det kryddiga, saftiga matbrödet är bakat med rågsikt, sirap, porter och vörtmix. I vårt recept har vi dessutom tillsatt goda russin som bidrar med sötma och smak.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019

Vörtbröd med russin

Ingredienser

2 limpor
3 dl porter
50 g färsk jäst
1 påse vörtmix (à 75 g)
6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)
1 dl russin
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
4 dl rågsikt (4 dl motsvarar ca 220 g)
3/4 msk salt

Pensling

1/2 dl sirap
2 msk vatten

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten per limpa.

Gör så här

Tips

Om man inte har vörtmix kan man göra egen: Mortla 1 msk hel fänkål, 1 msk hel anis, 1/2 msk malen pomerans, 1 tsk malen nejlika, 1/2 tsk malen kanel 1/2 tsk malen ingefära.

Vad tyckte du om receptet?

82

Kommentarer

Helena

2022-01-07

Vad är meningen med att pensla med sirap och vatten? Brödet blir ju alldeles kladdigt och går ju inte att hålla i.

Fredrik

2021-12-31

Mycket gott bröd - den perfekta julvörten! Tips: använd jäst för söta degar - degen jäser riktigt bra, bättre än med vanlig jäst eller jäst för matbröd.

Ulrica

2021-12-23

Absoluta favoritreceptet på vörtbröd. Gjort det flera gånger och det blir alltid väldigt saftigt och gott. Brukar hoppa över russin, annars gör jag som receptet visar.

Näringsvärde per portion

Energi 7248 KJ / 1732 kCal
Fett 29 g
Salt 10 g
Kolhydrater 317 g
Protein 29 g
Läs mer om näringsvärden