Vörtbröd med russin

Betyg 4.6 av 5.
106 personer har röstat
53
Vörtbröd med russin

Vörtbröd är ett måste till jul, en riktig klassiker på julbordet! Det kryddiga, saftiga matbrödet är bakat med rågsikt, sirap, porter och vörtmix. I vårt recept har vi dessutom tillsatt goda russin som bidrar med sötma och smak.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019

Vörtbröd med russin

Ingredienser

2 limpor
3 dl  porter
50 g  färsk jäst
1   påse vörtmix (à 75 g)
6 dl  vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)
1 dl  russin
1 dl  vatten
1/2 dl  rapsolja
1 dl  mörk sirap
4 dl  rågsikt (4 dl motsvarar ca 220 g)
3/4 msk  salt

Pensling

1/2 dl  sirap
2 msk  vatten

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten per limpa.

Gör så här

Tips

Om man inte har vörtmix kan man göra egen: Mortla 1 msk hel fänkål, 1 msk hel anis, 1/2 msk malen pomerans, 1 tsk malen nejlika, 1/2 tsk malen kanel 1/2 tsk malen ingefära.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
106 personer har röstat

Kommentarer

Det står lägg i smorda brödfromar, smorda med vad? Smör? Olja?

Amanda

2023-01-01

Har provat många olika recept på vörtbröd och det här är klart det bästa. Receptet är här för att bli en stående tradition till jul! God Jul!

Christin

2022-12-24

Fantastiskt vörtbröd, men mindre salt och dubbla mängden russin tycker jag!

Natalie

2022-12-23

Näringsvärde per portion

Energi7248 KJ / 1732 kCal
Fett29 g
Salt10 g
Kolhydrater317 g
Protein29 g

Testa liknande recept

Vörtbröd med pomerans och ingefära
Betyg 3.3 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vörtbröd
Betyg 4.2 av 5.
62 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mustigt filbröd
Betyg 3.6 av 5.
18 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kumminkringlor
Betyg 3.9 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalljästa vörtfrallor
Betyg 4.4 av 5.
28 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Bondbröd med pumpakärnor
Betyg 3.9 av 5.
68 personer har röstat
Över 60 min att tillaga