Vörtbröd med russin

Betyg 4.6 av 5.
139 personer har röstat
74
Vörtbröd med russin

Vörtbröd är ett måste till jul, en riktig klassiker på julbordet! Det kryddiga, saftiga matbrödet är bakat med rågsikt, sirap, porter och vörtmix. I vårt recept har vi dessutom tillsatt goda russin som bidrar med sötma och smak.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019

Vörtbröd med russin

Ingredienser

2 limpor
3 dl porter
50 g färsk jäst
1 påse vörtmix (à 75 g)
6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)
1 dl russin
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
4 dl rågsikt (4 dl motsvarar ca 220 g)
3/4 msk salt

Pensling

1/2 dl sirap
2 msk vatten

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
139 personer har röstat

Kommentarer

Tror att det går att rationellasera en hel del. Mycket 5 min hit och 10 min dit. Jag råkade hälla i saltet samtidigt med sirapen. Så maskinen fick köra 15 min. Blev bra ändå. Och som tidigare kommentar, mycket längre jästid för att komma upp i dubbel storlek. Jag la mig i soffan och streamade YTM. Och tittade till en gång i timmen. Ingen efterpensling. Sött nog ändå. Gör nog om nästa jul. Och kanske pimpar med rostade, hackade hasselnötter.

Mona

2024-12-12

Hej, brödet blev kanongott! Men det blev klibbigt efter jag penslat med sirapsvatten. Ska det vara så?

Martin

2024-12-10

Hej Martin! Ja, det blir både blankt och lite klibbigt. ;) Men det går att hoppa över så klart! Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-12-11

Kan man göra brödet mindre?

Natalie erika

2024-12-08

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat på torrvikten per limpa.
Energi7248 KJ / 1732 kCal
Fett29 g
Salt10 g
Kolhydrater317 g
Protein29 g

Testa liknande recept

Vörtbröd med pomerans och ingefära
Betyg 3.3 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalljästa vörtfrallor
Betyg 4.3 av 5.
30 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vörtbaguetter med tranbär och mandel
Betyg 4.3 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Snabba vörtbrödet
Betyg 4 av 5.
69 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vörtbröd
Betyg 4.2 av 5.
63 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vörtbröd på surdeg
Betyg 3.8 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga