Vörtbröd med russin
Vörtbröd är ett måste till jul, en riktig klassiker på julbordet! Det kryddiga, saftiga matbrödet är bakat med rågsikt, sirap, porter och vörtmix. I vårt recept har vi dessutom tillsatt goda russin som bidrar med sötma och smak.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019
Ingredienser
2 limpor
3 dl porter
50 g färsk jäst
1 påse vörtmix (à 75 g)
6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)
1 dl russin
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
4 dl rågsikt (4 dl motsvarar ca 220 g)
3/4 msk salt
Pensling
1/2 dl sirap
2 msk vatten
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på torrvikten per limpa.
Energi7248 KJ / 1732 kCal
Fett29 g
Salt10 g
Kolhydrater317 g
Protein29 g
Kommentarer
Tror att det går att rationellasera en hel del. Mycket 5 min hit och 10 min dit. Jag råkade hälla i saltet samtidigt med sirapen. Så maskinen fick köra 15 min. Blev bra ändå. Och som tidigare kommentar, mycket längre jästid för att komma upp i dubbel storlek. Jag la mig i soffan och streamade YTM. Och tittade till en gång i timmen. Ingen efterpensling. Sött nog ändå. Gör nog om nästa jul. Och kanske pimpar med rostade, hackade hasselnötter.
Mona
2024-12-12Hej, brödet blev kanongott! Men det blev klibbigt efter jag penslat med sirapsvatten. Ska det vara så?
Martin
2024-12-10Hej Martin! Ja, det blir både blankt och lite klibbigt. ;) Men det går att hoppa över så klart! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-12-11Kan man göra brödet mindre?
Natalie erika
2024-12-08