Kalljästa vörtfrallor

Betyg 4.4 av 5.
28 personer har röstat
8
Kalljästa vörtfrallor

Gör ditt eget vörtbröd i jul. I form av små söta frukostfrallor som får jäsa över natten och gräddas på morgonen. Perfekta till julmorgonens skinkmacka eller med lite färskost som pålägg.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017

Kalljästa vörtfrallor

Ingredienser

ca 15 st
1 dl  blötlagda russin
25 g  färsk jäst
1 dl  kallt vatten
4 dl  porter eller julmust
1/2 dl  mörk sirap
1 tsk  salt
2 1/2 msk  vörtmix
1 msk  rapsolja
2 dl  grovt rågmjöl
7 dl  vetemjöl (+ extra till utbakning)
1 dl  hasselnötter

För alla

Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.4 av 5.
28 personer har röstat

Kommentarer

Mycket förtjust i det här receptet, har gjort det många gånger sedan det kom i Buffé 2017. Dock gör jag några justeringar som enligt mig blir till det bättre. Tar 1/4 paket jäst, en flaska julmust a 33 cl och resterande mängd vatten alt 5 dl porter rakt av. Sen lägger jag till ca 2 dl vetemjöl eller rågsikt och jäser i bunken i ett gäng timmar eller över natten. Häller ut på degen med rejält med mjöl på bänken och hackar upp bitar med degskrapa. Går som en dans!

Maria

2022-11-16

Hej Maria! Vad kul att höra att du återkommer till receptet och tack för att du delar med dig av dina tips! ❤ Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-11-17

Jag rullade bullar eftersom jag föredrar jämnstora så jag väger. Man får ta lite mer mjöl, men de blir jättegoda i alla fall. Flertalet recept jäses i bunken, men jag tycker det är kanon att bara jäsa dom och putta in dom i ugnen på morgonen. Första gången köpte jag av misstag rågsikt, men dom blev lika goda, tog bara lite mer så tack för ett fint recept!

Viveca

2021-12-16

Har bakat flera gånger nu den här julen. Jag föredrar bara russin, tar vetemjöl special ist för vanligt vetemjöl, kalljäser i bunken, och har räknat om receptet så att hela flaskan porteröl på 5 dl används upp. Degen blir verkligen lös, klickar ut den snarare än gör traditionella bullar. Jag älskar dem, tycker vörtbröd i affären är för söta, de här passar mig bättre! Lagom med vört och salt för min del, men det är ju lätt att variera för den som så önskar.

Viktoria

2021-01-04

Testa liknande recept

Vörtbröd med russin
Betyg 4.6 av 5.
106 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mustig snabbvört
Betyg 2.3 av 5.
46 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vallmofrallor
Betyg 3.8 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vörtbröd med pomerans och ingefära
Betyg 3.3 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Morotsfrallor med äpple
Betyg 4.5 av 5.
25 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalljästa rågfrallor med bönor
Betyg 4.6 av 5.
40 personer har röstat
Över 60 min att tillaga