Kalljästa vörtfrallor
Gör ditt eget vörtbröd i jul. I form av små söta frukostfrallor som får jäsa över natten och gräddas på morgonen. Perfekta till julmorgonens skinkmacka eller med lite färskost som pålägg.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017
Ingredienser
ca 15 st
1 dl blötlagda russin
25 g färsk jäst
1 dl kallt vatten
4 dl porter eller julmust
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 1/2 msk vörtmix
1 msk rapsolja
2 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
1 dl hasselnötter
För alla
Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Så gott! Jag stjälper över hela degen i en gjutjärnsgryta och gräddar först med lock på i 30 min på 250 grader och därefter 20 min utan lock på 200. Får så krispig skorpa på brödet vilket känns lyxigt.
Erica
2023-12-17Mycket förtjust i det här receptet, har gjort det många gånger sedan det kom i Buffé 2017. Dock gör jag några justeringar som enligt mig blir till det bättre. Tar 1/4 paket jäst, en flaska julmust a 33 cl och resterande mängd vatten alt 5 dl porter rakt av. Sen lägger jag till ca 2 dl vetemjöl eller rågsikt och jäser i bunken i ett gäng timmar eller över natten. Häller ut på degen med rejält med mjöl på bänken och hackar upp bitar med degskrapa. Går som en dans!
Maria
2022-11-16Hej Maria! Vad kul att höra att du återkommer till receptet och tack för att du delar med dig av dina tips! ❤ Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-11-17Jag rullade bullar eftersom jag föredrar jämnstora så jag väger. Man får ta lite mer mjöl, men de blir jättegoda i alla fall. Flertalet recept jäses i bunken, men jag tycker det är kanon att bara jäsa dom och putta in dom i ugnen på morgonen. Första gången köpte jag av misstag rågsikt, men dom blev lika goda, tog bara lite mer så tack för ett fint recept!
Viveca
2021-12-16