Vörtbröd på surdeg

Doften av hembakat sprider alltid stor hemtrevnad, så gör det även när du gör ditt eget vörtbröd på surdeg. Surdegsvörten får den perfekta lilla syrligheten av surdegen och blir härligt god. Med lite gott pålägg kommer vörtbröd på surdeg bli ditt nya favoritbröd.

Gör så här
00:10:00
00:02:00
04:00:00
01:00:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
11 stBlötlade russinen och vörtmixen i ölet i ett par timmar före bakningen. Tillsatte även en matsked flytande vörtextrakt som jag köpt på bageri. Jag läste även i kommentarerna att 4 timmar jäsning i rumstemperatur varit för lite. Så lät den färdigformande limpan, övertäckt med plastfolie, jäsa i kylskåpet över natten. Slutjäste limpan i avstängd ugn med en skål varmt vatten i ett par timmar. Först då jäste den upp till dubbel storlek. Gräddade i 40 minuter. Väldigt bra bröd!
Erika
Det står 1,5 dl surdegsgrund men går det att istället presentera ett viktmått som är vanligare och säkrare vid surdegsbakning? 1,5 dl kan vara väldigt olika beroende på hur aktiv surdegsgrunden är.
Pia
Hej Pia! Tack för din kommentar. Vi har som ambition att se över detta recept och skriva in vikt så småningom. Hälsningar Lisa
ICA-köket
Degen blev kladdig, gick inte alls att forma till en limpa, fick lägga in lika mycket mjöl till som det stod i receptet, dvs dubbelt. Brödet hann inte jäsa färdigt på 4 timmar, blev kompakt och döbakat. Jag borde gjort som jag brukar med surdeg och jäst fördegen över natten, och den färdiga degen 8 timmar.
Lena
Hej Lena! Vad tråkigt att höra att det inte blev något bra bröd för dig. Kan det ha blivit så att degen blev överjäst? Hälsningar Elina
ICA-köket
Receptet funkade fantastiskt! Gjorde två små bröd, och även fast de inte jäste så mycket som jag trodde det skulle så blev det gudomligt gott! Använde även en 3.5% porter som ölen 👌🏼🍺
Josefine
Bakade detta till jul. Det var underbart gott. Det gick åt först av alla bröd
Gun
Då jag är nybörjare på surdeg fick jag rådet att blanda i "ett hörn" av en jästkub i degvätskan. Detta skulle agera som en knuff åt surdegens jäsning. Surdegsgrunden matade jag endast ett par timmar innan bakning. Degen var först alldeles för lös (men min surdegsgrund kanske var för lös?) så jag blandade i 2 dl extra mjöl (alltså 7 dl sammanlagt). Första jäsningen var 4 timmar, men andra jäsningen dubblades till 2 timmar, och degen jäste fint. 30 minuter i ugn var lite för lite, men efter 40 minuter var det bakat och klart. Brödet blev gott och saftigt!
Dorothea
Helt fantastiskt! Dock behöver det jäsa över natten och gräddas i upp emot en timme. Det blev SÅ bra 😊
Helena
Om man tycker det är svårt med jäsning av deg med enbart surdegsgrund så finns det två saker man kan göra: 1. Tillsätt 4-5g blå jäst för att få jäsningskaraktären likt ett jästbröd men med syrlig smak från surdegen 2. Se till att man har förberedd sin surdegsgrund så att den är VÄLDIGT aktiv när man börjar baka. Det räcker inte med att den är matad igår. Den ska vara matad timmar före bak och bubbla. Tänk på att sötare degar är mer trögjästa och behöver mer oumph av jästkraften. Lycka till!
Max
Hej Max! Tack för att du delar med dig av dina toppentips! Det uppskattar vi! ❤ Hälsningar Elina
ICA-köket
Usel jäsning tyvärr! Och så undrar jag vilken innertemperatur brödet ska ha som färdigt.
Mimmi
Hej Mimmi! Trist att höra att brödet inte jäste så bra. Brödet ska en innertemperatur på ca 97°C när det är färdigt. Hoppas att du vill testa baka brödet igen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Skam den som ger sig... provade två gånger men efter att det hade legat och jäst över natten och längre än receptet sa andra jäsningen, så gräddade jag det lilla vörtbrödet. Det föll inte oss alls i smaken, lite mycket smak av vörtmixen misstänker vi?
Robert
Hej Robert! Tråkigt att höra att ni inte gillade brödet. Vörtbröd har en speciell smak och det är som med all mat, smaken är olika! Hälsningar Elina
ICA-köket