Vörtbröd på surdeg

Betyg 3.9 av 5.14 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Vörtbröd på surdeg

Doften av hembakat sprider alltid stor hemtrevnad, så gör det även när du gör ditt eget vörtbröd på surdeg. Surdegsvörten får den perfekta lilla syrligheten av surdegen och blir härligt god. Med lite gott pålägg kommer vörtbröd på surdeg bli ditt nya favoritbröd.

Vörtbröd på surdeg

Ingredienser

1 limpa
2 dl lättöl
ca 1 1/2 dl surdegsgrund
1 msk sirap
2 msk vörtmix (malen kryddmix)
ca 5 dl vetemjöl special (5 dl motsvarar ca 320 g)
1 tsk salt
1 dl russin

Gör så här

00:10:00
00:02:00
04:00:00
01:00:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

11 st
  • Blötlade russinen och vörtmixen i ölet i ett par timmar före bakningen. Tillsatte även en matsked flytande vörtextrakt som jag köpt på bageri. Jag läste även i kommentarerna att 4 timmar jäsning i rumstemperatur varit för lite. Så lät den färdigformande limpan, övertäckt med plastfolie, jäsa i kylskåpet över natten. Slutjäste limpan i avstängd ugn med en skål varmt vatten i ett par timmar. Först då jäste den upp till dubbel storlek. Gräddade i 40 minuter. Väldigt bra bröd!

    Erika

  • Det står 1,5 dl surdegsgrund men går det att istället presentera ett viktmått som är vanligare och säkrare vid surdegsbakning? 1,5 dl kan vara väldigt olika beroende på hur aktiv surdegsgrunden är.

    Pia

    Hej Pia! Tack för din kommentar. Vi har som ambition att se över detta recept och skriva in vikt så småningom. Hälsningar Lisa

    ICA-köket

  • Degen blev kladdig, gick inte alls att forma till en limpa, fick lägga in lika mycket mjöl till som det stod i receptet, dvs dubbelt. Brödet hann inte jäsa färdigt på 4 timmar, blev kompakt och döbakat. Jag borde gjort som jag brukar med surdeg och jäst fördegen över natten, och den färdiga degen 8 timmar.

    Lena

    Hej Lena! Vad tråkigt att höra att det inte blev något bra bröd för dig. Kan det ha blivit så att degen blev överjäst? Hälsningar Elina

    ICA-köket

Testa liknande recept

Snabba vörtbrödet
Betyg 4.1 av 5.71 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vörtbaguetter med tranbär och mandel
Betyg 4.3 av 5.6 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vörtbröd
Betyg 4.2 av 5.64 personer har röstat
Receptet har 20 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vetesurdegsbröd
Betyg 3.8 av 5.4 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Surdegsbröd med örter
Betyg 3.4 av 5.48 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Bröd med lingon och vört
Betyg 4.4 av 5.28 personer har röstat
Receptet har 3 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad