Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vörtbröd eller bullar

Vörtbröd är ett klassiskt julbröd som bakas med sirap, kvarg och kryddas med ingefära, kryddnejlika, pomerans och julens drycker; julmust, svagdricka, mörk öl eller porter. Brödets söta, mustiga smak passar både ost och julskinka. Gott och hemakat till julfrukost eller julbord.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 32 bullar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 2 stora bröd eller 32 bullar.

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, rör tills jästen är löst. Blanda ner kvarg, sirap, salt, kryddor och russin. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Tillsätt resten av mjölet om den känns kladdig. Täck med bakduk och jäs ca 2 timmar i rumstemperatur.
  2. Arbeta ihop degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar.
  3. Stora bröd: Baka ut avlånga bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200˚C. Skåra ev. bröden med en vass kniv.
  4. Bullar: rulla ut degen till 2 längder. Skär varje längd i 16 bitar. Baka ut till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
  5. Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min.
  6. Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter.
  7. Låt bröden svalna på galler täckta med bakduk.

För alla

Brödet innehåller gluten men är fritt från ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri kvarg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvargen mot Sour Supreme (innehåller soja).

Näringsberäkningen är beräknad per bulle.

Tips

Frys bröden och ta fram det vartefter de ska ätas.

Ingredienser

Portioner: 32 bullar
  • 50 g färsk jäst
  • 33 cl julmust eller svagdricka
  • 33 cl mörk öl eller porter
  • 250 g kvarg (10 %)
  • 1 dl brödsirap
  • 4 tsk salt
  • 1 msk mald ingefära
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 1/2 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 dl russin
  • ca 22 dl rågsikt (22 dl motsvarar ca 1,1 kg)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 790 kJ / 189 kCal

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer