Klassisk gotlandslimpa

36
0
Klassisk gotlandslimpa

Gotlandslimpa är ett saftigt och kryddigt bröd som kräver lite tid och praktisk planering, men det är det väl värt! Eftersom brödet vinner på att ”ligga till sig” ett dygn är det smart att börja med skållningen två dagar innan man tänker äta det.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2014

Klassisk gotlandslimpa

Ingredienser

Ger 2 limpor

Dag 1

8 dl
rågsikt (à ca 440 g)
1 msk
salt
7 1/2 dl
vatten
2 tsk
ättiksprit (12 %)

Dag 2

50 g
färsk jäst
2 msk
ljummet vatten
1 msk
malda pomeransskal
2 tsk
mald anis
2 tsk
mald fänkål
1/2 dl
mörk sirap
ca 9 dl
vetemjöl special (à ca 540 g)
-
smör till formen

Till pensling

1 msk
mörk sirap
1 msk
ljummet vatten

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt matfett eller olja till formen.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkfritt matfett eller olja till formen.
Fri från ägg.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

36

Kommentarer

Testa liknande recept