Vörtbröd

Betyg 4.2 av 5.64 personer har röstat
Receptet har 20 kommentarer
Vörtbröd

En kryddig svensk brödklassiker på julbordet eller när du blir sugen. I rågsikt- och vetedegen blandas sirap, kvarg och vörtmix. De färdiga bröden får svalna i bakduk medan vörtdoften sprider sig i köket.

Vörtbröd

Ingredienser

2 bröd
25 g färsk jäst
25 g smör
1 flaska julmust eller mörkt öl (à 33 cl)
1 dl kvarg (10%)
1/2 dl mörk sirap eller brödsirap
75 g vörtmix (malen kryddblandning)
2 tsk salt
5 dl rågsikt (5 dl motsvarar ca 275 g)
5 1/2 dl vetemjöl special (5 1/2 dl motsvarar ca 330 g)

Gör så här

00:10:00
00:45:00
00:30:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

20 st
  • Mycket gott vörtbröd. Tog 50 g jäst och 1 tsk salt. Degen jäste dåligt men efter första jäsningen la jag de utbakade bröden i formar i "luckan" under ugnen. Jäste då fint och blev sedan höga och fina när de bakades i ugnen. Blev inte för sött som jag annars tycker att många vörtbröd lätt blir.

    Gun

  • Går det att kalljäsa dessa över natten?

    Kate

    Hej Kate! Oj det har vi inte provat. Det brukar gå att kalljäsa om man använder kall degvätska. Men som sagt, det har vi inte provat. Hör gärna av dig om du provar, Lycka till! Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Tog 50 g jäst och inget salt, utifrån tidigare kommentarer. Har ingen bakmaskin men knådade för hand i nästan tio minuter. Gräddade längst ner i ugnen längre än 30 minuter, var svårt att avgöra när bröden var klara, men mätte med en stektermometer till 95 grader innuti. Blev gott!

    Elin

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat per bröd, utan tillsatt russin.
Energi5754 KJ / 2034 kCal
Fett21.6 g
Kolhydrater270.7 g
Protein43.7 g

Testa liknande recept

  • Mandel- och pomeransbröd
    Betyg 3.4 av 5.38 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grov yoghurtlimpa
    Betyg 3.4 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tyskt fullkornsbröd
    Betyg 3.2 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Martins enkla surdegsbröd
    Betyg 4 av 5.92 personer har röstat
    Receptet har 42 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vörtbröd med pomerans och ingefära
    Betyg 3.4 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mustigt rågbröd
    Betyg 2.5 av 5.406 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad