Vitlöksspäckad lammstek med potatis- och jordärtskocksgratäng | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vitlöksspäckad lammstek med potatis- och jordärtskocksgratäng

Lamm hör påsken till. Och förutom att det tar tid är det enkelt att laga lammstek. Till vitlöksspäckad lammstek passar krämig potatis- och jordärtskocksgratäng och en frisk tomat- och rödlökssallad. En mustig middagsrätt för någon av påskdagarna.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 5 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är beräknad för 5 port.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Gratäng: Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i rotfrukterna och vitlök och koka upp. Krydda med salt och peppar. Häll det i en ugnssäker form. Grädda gratängen mitt i ugnen 30-40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  4. Sänk ugnstemperaturen till 150°C.
  5. Lammstek: Skala och dela vitlöksklyftorna. Plocka 10 rosmarintoppar. Skär 10 fickor i lammsteken med en liten vass kniv, ca 2 cm djupa. Peta in 1/2 vitlöksklyfta tillsammans med en rosmarinkvist i varje ficka. Bryn lammsteken i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  6. Lägg steken i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen 40-50 minuter eller tills köttets innertemperatur är 60°C. Linda in steken i fuktigt smörpapper och låt den vila minst 15 minuter.
  7. Värm gratängen. Skiva lammsteken.
  8. Servera lammsteken med gratängen, gärna tillsammans med tomat- och rödlökssallad.

För alla

Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, mjölk och matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot havre-, ris- och sojabaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Ingredienser

Portioner: 5
Potatis- och jordärtskocksgratäng
  • ca 900 g mjölig potatis
  • ca 400 g jordärtskockor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Lammstek
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 kruka rosmarin
  • ca 1 kg lammstek
  • 2 msk smör eller margarin
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2878 kJ / 689 kCal