Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Örtdoftande lammstek med rotsaksgratäng, balsamicosky och bönragu

Funderar du på att servera en härlig söndagssteg? Prova detta fantastiska recept där lammsteken serveras tillsammans med en krämig rotsaksgratäng och en smakrik bönragu. I receptet hittar du innertemperaturer för att få köttet så som du vill ha det.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lammstek: Sätt ugnen på 125ºC.
  2. Hacka vitlök och örter och blanda med lite salt.
  3. Om lammsteken är urbenad, stoppa in örtblandningen i steken, om den har benet kvar, stick några hål med en lång, smal kniv och fyll dem med blandningen. Klappa in resten av saltet och lite svartpeppar på ytan av steken och bryn den runtom i olja på hög värme. Ställ in steken i ugnen och stek tills innertemperaturen är 52ºC, om du vill ha den genomrosa, 58ºC om du vill ha den rosa i mitten och 65ºC om du vill ha den genomstekt.
  4. Ta ut steken, slå in den i folie och låt den vila i 15-20 minuter medan gratängen gräddas. Skiva steken tunt med en vass kniv och ös köttsaften över skivorna innan du serverar.
  5. Balsamicosky: Blanda vin, vatten, balsamvinäger och kryddor i en kastrull och koka upp. Koka tills halva vätskemängden återstår och ta upp kryddorna. Smaka av med fond och eventuellt mer balsamvinäger till lämplig sälta. Strax före servering häller du av stekskyn från lammsteken i kastrullen och kokar upp balsamicoskyn. Låt koka i några minuter. Dra sedan kastrullen från värmen och vispa i smöret. Smaka av med salt och svartpeppar och blanda i persiljan.
  6. Rotsaksgratäng: Höj ugnsvärmen till 225ºC.
  7. Skala och skiva rotfrukterna. Koka upp mjölk och grädde på spisen och koka rotfrukterna under lock i 15 minuter eller tills de börjar mjukna.
  8. Blanda i den mjuka osten, persilja, salt och peppar och häll över alltihop i en gratängform. Baka gratängen i 15-20 minuter eller tills den är mjuk och krämig. Späd eventuellt med mer mjölk. De sista 5 minuterna strör du över den rivna hårdosten och gräddar tills ytan är behagligt gyllene.
  9. Bönragu: Fräs lök och rosmarin på medelvärme i generöst med olivolja så att löken mjuknar. Blanda i tomat och höj temperaturen. Tillsätt bönorna och låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

För alla

Kontrollera ingredienserna på fonden.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och grädde. Byt ut ädelosten mot hårdost eller annan laktosfri ost. Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserade ersättningsprodukter. Byt ut ädelost och hårdost mot mjölkproteinfri ost. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per portion (beräknat på 4 portioner och 1 kg lammstek).

Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.

Ingredienser

Portioner: 4
Lammstek
  • 1 1/2 kg lammstek (gärna urbenad)
  • 3 vitlöksklyftor
  • färska örter: rosmarin, timjan och/ eller persilja
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • matolja till stekning
Rotsaksgratäng
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 6 jordärtskockor
  • 2 dl mjölk (1,5 %)
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g ädelost
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1 dl riven lagrad hårdost med mycket smak
Balsamicosky
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 tsk oxfond på flaska
  • stekskyn från lammsteken
  • 2 msk smör
  • 1 msk finhackad färsk persilja
  • salt och svartpeppar efter smak
Bönragu
  • 1 paket stora vita bönor (sköljda och avrunna)
  • 1 liten rödlök (finhackad)
  • olivolja till stekning
  • 2 tomater (urkärnade och hackade)
  • 2 tsk färsk hackad rosmarin
  • salt och svartpeppar efter smak
  • riven zest av 1/2 citron (kan uteslutas)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4710 kJ / 1125 kCal