Örtdoftande lammstek med rotsaksgratäng, balsamicosky och bönragu
Funderar du på att servera en härlig söndagssteg? Prova detta fantastiska recept där lammsteken serveras tillsammans med en krämig rotsaksgratäng och en smakrik bönragu. I receptet hittar du innertemperaturer för att få köttet så som du vill ha det.
Ingredienser
4 portioner
Lammstek
1 - 1 1/2 kg lammstek (gärna urbenad)
3 vitlöksklyftor
färska örter: rosmarin, timjan och/ eller persilja
1 tsk salt
svartpeppar
matolja till stekning
Rotsaksgratäng
3 potatisar
3 morötter
3 palsternackor
6 jordärtskockor
2 dl mjölk (1,5 %)
2 dl vispgrädde
100 g ädelost
1/2 dl hackad persilja
salt och vitpeppar efter smak
1 dl riven lagrad hårdost med mycket smak
Balsamicosky
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
2 tsk oxfond på flaska
stekskyn från lammsteken
2 msk smör
1 msk finhackad färsk persilja
salt och svartpeppar efter smak
Bönragu
1 paket stora vita bönor (sköljda och avrunna)
1 liten rödlök (finhackad)
olivolja till stekning
2 tomater (urkärnade och hackade)
2 tsk färsk hackad rosmarin
salt och svartpeppar efter smak
riven zest av 1/2 citron (kan uteslutas)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion (beräknat på 4 portioner och 1 kg lammstek).
Energi4710 KJ / 1125 kCal
Fett59.9 g
Kolhydrater51.4 g
Protein80.4 g
Kommentarer
Supergott! Rotsaksgratängen var mumsig.
Anna
2017-04-14Hej Ingrid! Svårt att säga, det beror på så många parametrar, men knapp timme får du nog räkna med. Läs gärna mer om kött, temeperaturer mm https://www.ica.se/recept/matskolor/kottskola/vilken-innertemperatur-ska-detaljen-ha/
Redaktionen
2014-04-10Verkar vara ett gott recept. Men hur lång tid cirka ska steken vara i ugnen????
Ingrid
2014-04-09