Vit chokladkaka med citron och rabarber

Vit chokladkaka med citron och rabarber som bakas i långpanna och är helt ljuvlig. Perfekt att bjuda på när det är säsong för rabarber och när du vill ha en efterrätt eller fika till många. Den sötsyrliga rabarbern får sällskap av frisk citron och balanseras av söt vit choklad. Serveras bäst tillsammans med en klick lättvispad grädde.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2025

Ingredienser
20 bitar
25 g smör till plåten
2 - 3 citroner (2 msk finrivet skal och 1 1/2 dl juice, för 20 bitar)
4 - 5 rabarber (ca 400 g, för 20 bitar)
200 g vit bakchoklad eller vita chokladknappar
250 g smör
6 ägg
5 dl strösocker
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 msk florsocker
Till servering
vispgrädde
Gör så här
00:35:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat utan grädde.
Energi1395 KJ / 334 kCal
Fett16 g
Salt0.4 g
Kolhydrater42 g
Protein4 g
Kommentarer
12 stInte min favorit, lite för söt och tung trots att citronen nästan tog över... Den blev också väldigt blöt trots längre tid och bakplåtspappret var då väldigt jobbigt.
Erik
Jag antar att det menas 200 gr vit choklad, nu står det 200 st? Med tanke på att det står knappar så vet man inte riktigt.
Susanne
Hej! Om man vill göra denna kaka glutenfri - hur byter man bäst ut vetemjölet ? Anna
Anna
Hej Anna! Då kan du byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Min kaka blev kladdig trots längre tid i ugnen? Samt att citron tog över smaken på både rabarber och chokladen .
Louise
Vad är poängen med att först smörja långpannan och sedan lägga i ett bakplåtspapper?
Lena annette
Hej Lena Annette! Det är för att pappret ska ligga still när du breder ut smeten. På vissa plåtar så täcker inte pappret hela kanten och då är det bra med smörj kant så att inte kakan fastnar. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jättegod! Hade frusna upphackade rabarber i frysen, tinade dom och blandade med lite potatismjöl, och fördelade sen bitarna över kakan, det gick också bra.
Susanne
Går den bra att frysa? Svårt med mått på formen har ingen som passar,större eller mindre?
Ann-charlotte
Hej Ann-Charlotte! Ja, den fungerar att frysa helt okej. Om du har en form som är 20*30 kan du ju halvera receptet. Annars är ju 30*40 ett vanligt mått på den djupa ugnsplåten. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Verkligen god, alla gäster tyckte om den. Aningen för söt., så jag kommer minska mängden socker nästa gång. Men lättlagad, vacker och med perfekt syra. Kommer baka denna många gånger. Den håller form och smak i många dagar.
Therese
Kan man göra den en dag i förväg
Margareta
Hej Margareta! Ja visst kan du det! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Blev jättegod!
Idah