ÖVER 60 MIN | Medel

Rabarberkompott med frusen vit choklad

Försommarens stora smak är väl ändå rabarber. Här kokar du en enkel kompott som smaksätts med lite citron och vaniljstång. Till rabarberkompotten passar perfekt att servera fryst yoghurtbräck som görs av vit choklad och yoghurt som toppas med kaksmulor, frystorkade hallon och pumpakärnor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Frusen vit choklad: Bryt chokladen i bitar och smält dem i mikrougn eller ett vattenbad. Rör ner lite i taget av yoghurten i den varma chokladen och rör till en slät kräm. Lägg bakplåtspapper på en liten bricka eller skärbräda (ca 15x25 cm) och bred ut krämen.
  2. Krossa flarnen. Strö flarnsmulor, hallon och pumpakärnor på krämen. Sätt in i frysen. Låt stå minst en timme eller tills det är ordentligt fryst.
  3. Rabarberkompott: Ansa rabarbern och skär den lite på snedden i 1/2 cm tjocka skivor. Riv yttersta skalet från halva citronen och pressa ur saften från hela citronen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  4. Koka upp vatten och socker med citronsaft, citronskal, vaniljstång och vaniljfrön. Lägg i rabarbern och låt sjuda några minuter tills rabarbern är lite mjuk. Lyft upp rabarbern och lägg i en skål.
  5. Koka ihop lagen några minuter tills hälften av vätskan återstår. Låt lagen svalna. Sila lagen och häll den sedan över rabarbern.
  6. Servera rabarberkompotten med yoghurtbräck i bitar.

För alla

Kontrollera noga innehållet i havreflarnen och chokladen.
Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
Frusen vit choklad
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 havreflarn
  • 2 msk frystorkade hallon
  • 2 msk pumpakärnor
Rabarberkompott
  • 500 g rabarber
  • 1 citron (saft och skal)
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl strösocker