Vit bönsoppa med frö- och fetatopping

Bönor är perfekt som bas i mustiga soppor! Här är det vita bönor som tillsammans med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, grädde och en skvätt vinäger skapar en välbalanserad soppa. Förgyll den ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2024

Ingredienser
2 portioner
Bönsoppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förp kokta vita bönor (à 380 g)
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1/2 msk vitvinsvinäger
salt
vitpeppar
Frö- och fetatopping
ca 50 g fetaost
1/2 msk finrivet citronskal
2 msk rostade solrosfrön
Gör så här
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2104 KJ / 503 kCal
Fett36 g
Salt1.3 g
Kolhydrater19 g
Protein18 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
30 stTa inte midre vatten, ta mer bönor istället. Och Två saker som lyfter soppan lite extra: 1. Ta färsk timjan (mkt!) som silas ut innan mixningen. 2. Servera med rostade kikärtor hellre än frön för mer mättnad och lite bättre textur.
Sebastian
Hej! Jag har räknat på kaloriinnehållet och det verkar vara närmare 550 kcal per portion och inte 340.
Sofia
Hej Sofia! Tack för att du påpekade detta! Det stämmer att det var helt fel tyvärr. Vi hade ändrat receptet från 4 till 2 portioner och då glömt att räkna om näringsvärdet dessvärre. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Tog hälften av vattnet. Då blev den supergod.
Carin
Håller med tidigare recensioner, kör den koka ner ganska ordentligt för att få den lagom tjock. Väldigt god smak
Annsofie
Jag misstänkte att 5dl vatten. På 2 var rätt mycket. Så tog bara 3 dl vatten. Sen ser att vissa säger liknade så fatta jag rätt beslut. 😊 men god annars.
Jessica
Väldigt god soppa. Då flera sagt att soppan är tunn dubblade jag mängden vita bönor, adderade även gröna sojabönor. Hade mjölk istället för vatten, hade i lite vitt vin istället för vinäger, lite rivet citronskal och lite citronsaft, torkad ramslök, hade även i bladspenat så soppan fick en fin grön färg. Toppade med rostade mandlar och riven parmesanost. Kommer tillaga soppan igen!
Mira
Den har potential men tyvärr alldeles för rinnig och smaklös om man följer receptet, måste trycka i mycket mer med smaksättning och minska vätskan. Fetasmulet på räddar upp middagen.
Therese
God men tunn! Jag gjorde 6port och hade 1L vatten istället för 1,5L. Den blev ändå väldigt tunn!
Vidar
Mycket god soppa!
Marja
God, ganska mild soppa. Toppingen lyfte rätten. Kommer göra igen! Även vår 8 mån bebis gillade den (hon fick den mixad och utan buljong) 😊
Matilda