Vit bönsoppa med frö- och fetatopping

Bönor är perfekt som bas i mustiga soppor! Här är det vita bönor som tillsammans med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, grädde och en skvätt vinäger skapar en välbalanserad soppa. Förgyll den ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2024

Ingredienser
2 portioner
Bönsoppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förp kokta vita bönor (à 380 g)
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1/2 msk vitvinsvinäger
salt
vitpeppar
Frö- och fetatopping
ca 50 g fetaost
1/2 msk finrivet citronskal
2 msk rostade solrosfrön
Gör så här
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2104 KJ / 503 kCal
Fett36 g
Salt1.3 g
Kolhydrater19 g
Protein18 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
30 stTa inte midre vatten, ta mer bönor istället. Och Två saker som lyfter soppan lite extra: 1. Ta färsk timjan (mkt!) som silas ut innan mixningen. 2. Servera med rostade kikärtor hellre än frön för mer mättnad och lite bättre textur.
Sebastian
Hej! Jag har räknat på kaloriinnehållet och det verkar vara närmare 550 kcal per portion och inte 340.
Sofia
Hej Sofia! Tack för att du påpekade detta! Det stämmer att det var helt fel tyvärr. Vi hade ändrat receptet från 4 till 2 portioner och då glömt att räkna om näringsvärdet dessvärre. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Tog hälften av vattnet. Då blev den supergod.
Carin